Kültür - Sanat

2024 Nobel barış ödülü, nükleer silahsızlanma için mücadele Eden Hidankyo’ya verildi

Hibakusha olarak bilinen Nihon Hidankyo hareketi, atom bombalarının trajik sonuçlarını tanıklıklarıyla dünyaya anlatarak, barışa katkı sunan çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Abone Ol

AMED TV -  Nihon Hidankyo, atom bombalarının yıkıcı etkilerine tanıklık eden kurtulanların sesini duyurmayı amaçlayan bir taban hareketi olarak biliniyor. “Hibakusha” adı verilen bu hareketin üyeleri, 1945'te Japonya’da meydana gelen atom bombası saldırılarından kurtulan kişilerin anılarını ve deneyimlerini paylaşarak, nükleer silahların tekrar kullanılmasının önüne geçmeye çalışıyor. Nobel Komitesi, Hidankyo'nun dünya barışı ve nükleer silahlardan arındırılmış bir gelecek için gösterdiği çabaların önemini vurguladı.

Nobel Komitesi, ödüle ilişkin açıklamasında, "Hibakusha'nın tanıklıkları, nükleer silahların yarattığı yıkımı tüm dünyaya göstermiş ve bu silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini savunarak barışa katkıda bulunmuştur" ifadelerine yer verdi.

Geçmişteki ödüller ve Hidankyo’nun rolü

Geçen yıl Nobel Barış Ödülü, İran'da cezaevinde tutulan kadın hakları savunucusu Nergis Muhammedi'ye verilmişti. 2024 yılında ise ödülün Japonya’dan bir barış hareketine verilmesi, nükleer silahların yasaklanması için yapılan uluslararası çalışmalara dikkat çekiyor. Hidankyo, uzun yıllardır dünya çapında nükleer silahların yasaklanması için aktif kampanyalar yürütüyor.

Hidankyo'nun aldığı Nobel Barış Ödülü, dünyada nükleer silahların yarattığı tehlikelere bir kez daha dikkat çekti. Bu ödül, barışa giden yolda, nükleer silahlardan arınmış bir geleceğin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Nihon Hidankyo, atom bombalarının trajik sonuçlarını hatırlatarak dünya barışını sağlamaya katkı sunmaya devam ediyor.