Dünya

77 yaşındaki çini ustası çinileri yurt dışına ihraç ediyor

Tokat'ta yaşayan 77 yaşındaki Tülay Atila, atölyede çalışan kadınlar ile birlikte imal ettikleri çini ürünlerinin yüzde 90'ını yurt dışına gönderiyor.

Abone Ol

AMED TV - Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan 77 yaşındaki Tülay Atila, önderliğindeki çini atölyesi, geleneksel Türk çini sanatını modern bir bakış açısıyla yaşatmaya devam ediyor. Atila, çocuklarıyla birlikte Kütahya'da bulunduğu dönemde çini sanatıyla tanıştı. Niksar'da kendi deyimiyle cahil cesaretiyle çini atölyesi açan Atila, başlangıçta bilgi ve deneyim eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadı. Ancak, iki yıl süren öğrenme, araştırma ve deneme sürecinin ardından Atila, ilçedeki ev hanımlarına iş fırsatı sunarak, sanat becerilerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine olanak sağladı.

Atölyede çalışan kadınlar, başlangıçta çiniyle ilgili deneyimsiz olmalarına rağmen ortaya çıkardıkları eserlerle büyük başarı elde ettiler. Atila, öğrendiği teknikleri atölyede ve sınıfta diğer kadınlara aktarırken, çini sanatıyla ilgili internet üzerinden eğitimlere devam ediyor. Kendisini sürekli geliştiren Atila, online dersler almanın yanı sıra ürünlerini özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Yunanistan gibi ülkelere çocuklarının desteğiyle gönderiyor. İlerlemiş yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen, ürettiği ürünlerle adını ölümsüzleştiriyor.

Hızlı bir kararla Niksar ilçesinde çini atölyesi kurduğunu belirten Tülay Atila, 'Kütahya'ya çocuklarım nedeniyle sık sık gittiğimizde çini yapmaya karar verdik. Ancak, bu kararın uygulamak için bilgi eksikliğimizi fark ettik. İki yıl boyunca sadece öğrenme, araştırma ve deneme sürecine odaklandık. Amacım, Niksar'da çalışmak isteyen ancak fırsat bulamayan ev hanımlarına iş imkanı sağlamaktı ve bu hedefime ulaştım. Gelen hanımların çoğu çiniyle hiç ilgilenmemiş olmasına rağmen yeteneklerini sergilediler. Öğrendiğimiz tüm teknikleri diğer kadınlara öğrettik. İnternet üzerinden de sürekli olarak bilgiye erişiyoruz. Bu açıdan büyük destek gruplarımız var' dedi.

Çalışmayı çok seven Atila, 'Yurt dışına yüzde 90'ını gönderiyoruz. Bu benim için bir şans. Çocuklarım Amerika'da Türkiye'den getirdikleri hediyelik eşyaları toptan satıyorlardı. En büyük pazar payımız yüzde 90 ile Amerika. Ancak, Japonya ve Yunanistan gibi ülkelere de gönderiyoruz. Bu ülkelerden gelen talepleri karşılayamadık çünkü asıl pazarımız Amerika ve çocuklarımız. Ancak, Niksar'dan Japonya'ya, Amerika'ya gitmek gurur verici. Ürünlerimle adımı her yerde duyuracağımı biliyorum. Bu beni mutlu ediyor' şeklinde konuştu.

Çini sanatıyla dört yıl önce tanıştığını söyleyen Mehtap Baran ise, 'Ben ahşap boyamaya gitmek istemiyordum. Çini yapmak istiyordum ve Tülay ablaya iş için başvurdum. İlk başta zorlandım ama sabırla devam ettim. Pandemi döneminde bir ara sıkıntı yaşasak da şimdi dört yıldır devam ediyoruz' dedi.