Ekonomi

Aile Hekimliği ve GSS kanununda yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

GSS’de yapılan düzenlemeler Meclis’te kabul edildi: Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar artık ücretli olacak.

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminde önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen düzenleme ile GSS’de yeni bir dönem başlıyor. Aile hekimlerinden alınan bazı raporların artık ücretli hale geldiği ve yabancı öğrencilerin de GSS’den yararlanabileceği bu düzenleme, kamuoyunda dikkat çekti.

Ayakta tedavi katılım payı 10 kat arttı

TBMM’de yasalaşan yeni düzenleme kapsamında, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde alınan katılım payı ücretlerinde artış yapıldı. Daha önce 2 TL olan katılım payı, artık 20 TL olacak. SGK, sağlık hizmetlerindeki bu katılım payını birinci basamak sağlık hizmetlerinden sevk edilen hastalar için yarısına kadar azaltma yetkisine sahip olacak.

Aile hekimlerinden ücretli rapor dönemi

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte, aile hekimlerinden alınan bazı özel amaçlı raporlar artık ücretli olacak. Ehliyet raporu gibi belirli raporlar için ücret alınacağı, bu ücretlerin döner sermayeye aktarılacağı açıklandı. Ayrıca, aile hekimlerinin mesai saatleri dışında ücret karşılığında hizmet verebileceği de belirtildi.

Yabancı öğrencilere GSS hakkı

Yeni düzenleme ile yabancı uyruklu öğrenciler de Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. Eğitim öğretim yılı başlangıcından itibaren 3 ay içinde başvuru yapmaları şartıyla GSS’den yararlanabilecekler. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ya da Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu tarafından burslandırılan öğrenciler, bursluluk süresi boyunca sigortalı sayılacak.

Aile hekimliği çalışma saatleri düzenlendi

Düzenlemeye göre, aile hekimliği hizmetleri acil durumlar haricinde haftada en az 40 saat olarak belirlenen çalışma saatleri çerçevesinde yürütülecek. Çalışma saatleri, ilgili aile hekiminin talebi doğrultusunda ve sağlık idaresinin onayı ile düzenlenecek.

Bakan Işıkhan’dan açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni düzenleme ile sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak gördüğümüz bu düzenlemelerle vatandaşlarımızın eşit şekilde sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu süreçte emeği geçen tüm milletvekillerimize teşekkür ederim” dedi.

Diğer düzenlemeler

  • SGK prim indirimi, özel sektör için 4 puan olarak uygulanacak.
  • Sigortalılığı 2008 öncesine dayananlar için malullük ve yaşlılık aylığı şartlarında kolaylıklar sağlandı.
  • İmalat sektöründe SGK prim indirim süresi, Cumhurbaşkanı kararıyla 2027’ye kadar uzatılabilecek.