Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'nin Halep ve İdlib bölgelerinde devam eden çatışmalar nedeniyle 48 bin 500 kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Göç dalgasının Türkiye'ye doğru mu yoksa Suriye'nin iç bölgelerine mi yöneldiği ise henüz netleşmedi.

YPJ'den SMO'nun esir kadın savaşçılara yönelik aşağılayıcı yaklaşımlarına sert tepki YPJ'den SMO'nun esir kadın savaşçılara yönelik aşağılayıcı yaklaşımlarına sert tepki

Bölgede kriz derinleşiyor
Suriye'nin kuzeyinde, özellikle Halep ve Tel Rıfat çevresinde artan çatışmalar, cihatçı grupların hareketliliğiyle daha da karmaşık bir hal aldı. Halep'in Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), Tel Rıfat'ın ise Suriye Milli Ordusu (SMO) kontrolüne geçmesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın pozisyonunu zayıflatırken, Rusya ve İran destekli müdahaleleri beraberinde getirdi.

Milisler 002

Rusya, Tel Rıfat'ta hava saldırılarıyla Esad yönetimine desteğini sürdürürken, İran destekli milisler de bölgeye sevk edilmeye başlandı. Çatışmaların artması, bölgedeki insani kriz riskini büyütüyor.

Siviller göç yollarında
BM'nin açıkladığı veriler, çatışmaların siviller üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Yerinden edilen 48 bin 500 kişinin büyük kısmının İdlib ve Halep çevresinde yaşadığı belirtilirken, yeni bir göç dalgasının Türkiye sınırına ulaşma ihtimali kaygıları artırıyor.

Goc Dalgasi

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sırasında milyonlarca mültecinin Türkiye’ye sığındığı hatırlatılarak, bölgede olası bir insani kriz için uluslararası kamuoyunun acil müdahalesine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Kaynak: Dış Haberler