DEM Parti heyeti, 28 Aralık'ta İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, siyasi parti ziyaretlerinin ikinci turunu sürdürüyor. Gelecek Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Saadet Partisi ile yapılan görüşmelerde, partilerin görüş ve önerileri alındı. Heyet, 9 Ocak'ta CHP Başkanı Özgür Özel, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile de bir araya gelmeyi planlıyor.

HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ı cezaevinde ziyaret edecek olan heyet, izlenimlerini bir raporla Ocak ayında yeniden İmralı'ya götürmeyi hedefliyor. Görüşmelerin ana gündem maddelerinden biri ise Abdullah Öcalan'ın, PKK'ye "silah bırakma çağrısı" yapıp yapmayacağı konusunda netleşmek.

DEM Parti Öcalan'ın mesajını değerlendirdi

Abdullah Öcalan'ın gönderdiği 7 maddelik mesajın yanı sıra DEM Parti'ye, bu süreçte oynayacağı rolle ilgili özel bir mesaj gönderdiği öğrenildi. DEM Parti heyeti, siyasi partilerle yaptığı görüşmelerde, Öcalan'ın mesajı doğrultusunda bir yol haritası oluşturmayı tartıştı. Parti kaynakları, Öcalan'ın kendilerine "demokratik siyaset alanının genişletilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve oluşturulması" konusunda büyük bir kurucu rol ve sorumluluk verdiğini belirtti.

Davutoğlu'ndan destek: Cumhurbaşkanı daha aktif olmalı

DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile de görüşüldü. Davutoğlu, çözüm sürecinde önemli bir rol oynadığını hatırlatarak, bu sürecin başarılı olabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha aktif bir şekilde süreci sahiplenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, çözüm sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın, farklı kesimlerin hassasiyetlerini göz önünde bulundurmak olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, DEM Parti yöneticilerine, barış sürecine dair dikkatli olmalarını ve provokatif yaklaşımlardan kaçınmalarını önerdi. Gelecek Partisi, çözüm sürecinde yapılan önceki hataların tekrarlanmaması gerektiğini belirterek, bu süreçte daha dikkatli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ifade etti.

Sırrı Süreyya Önder ve Tülay Hatimoğulları'ndan açıklamalar

Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Davutoğlu'nun DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın Diyarbakır'da yaptığı "Ya barışı inşa edeceğiz, ya da her yer Gazze olacak" açıklamalarına duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Önder, barış sürecinin önemine dikkat çekerken, söz konusu açıklamaların bağlamından koparıldığını belirtti.

Metin Göktepe'ye anma: Hatimoğulları ve Özel’den ortak mesaj Metin Göktepe'ye anma: Hatimoğulları ve Özel’den ortak mesaj

Hatimoğulları ise sosyal medya üzerinden açıklamalarının çarpıtıldığını savunarak, "Hiç kimsenin gücü bizlerin barış ısrarını ve sözünü çarpıtmaya yetmeyecektir. Tüm çabamız onurlu bir barış içindir" dedi.

DEM Parti, siyasi parti görüşmelerini tamamladıktan sonra yeniden İmralı'ya gitmeyi planlıyor ve Öcalan’ın silah bırakma çağrısı yapıp yapmayacağına dair net bir değerlendirme yapılması bekleniyor.

Görüşmede, her iki partinin de görüşleri ve önerileri alınarak ilerleyen süreçteki adımlar üzerinde konuşuldu. Heyet, yarın CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüşmelerini sürdürecek.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı cezaevinde ziyaret etmeyi planlayan heyet, ardından izlenimlerini içeren bir rapor sunarak Ocak ayında yeniden İmralı’ya gitmeyi hedefliyor. Bu görüşmede, Öcalan’ın PKK'ya yönelik "silah bırakma çağrısı" yapıp yapmayacağının netleşmesi bekleniyor.

Öcalan’ın mesajı ve DEM Parti’nin rolü

DEM Parti, İmralı görüşmesinin ardından Öcalan’ın kamuoyuna açıkladığı 7 maddelik mesajın yanı sıra, partisine ilettiği özel bir mesajı da dikkate alıyor. Parti yetkilileri, Öcalan’ın "demokratik siyaset alanının genişletilmesi ve kamuoyunun aydınlatılması" konusunda önemli bir sorumluluk verdiklerini belirterek, bu mesajı doğrultusunda bir eylem planı hazırlamayı amaçlıyor.

1736194224502 Ekran Goruntusu 2025 01 06 231005-1

Davutoğlu: Cumhurbaşkanı süreçte daha aktif olmalı

DEM Parti heyetinin ilk görüşmesi Gelecek Partisi ile gerçekleşti. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 28 Aralık’taki İmralı görüşmesi hakkında kısa bir bilgi aldı. Davutoğlu, sürecin başarılı olabilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu süreci daha aktif bir şekilde sahiplenmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, Davutoğlu, geçmiş çözüm süreçlerinde yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini belirterek, DEM Parti yetkililerine dikkatli olmaları ve tüm tarafların psikolojik hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak hareket etmelerini önerdi.

Saadet partisi’nden şeffaflık çağrısı

DEM Parti heyeti, daha sonra Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan ile bir araya geldi. Saadet Partisi, çözüm sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ve sürecin iktidar tarafından da doğru bir şekilde kamuoyuna sunulması gerektiğini belirtti. Saadet Partisi, iktidarın bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Görüşmeler ve planlar devam ediyor

DEM Parti heyeti, önümüzdeki günlerde CHP, Yeniden Refah ve DEVA Partisi ile görüşmelere devam edecek. Ayrıca, parti kaynakları, parlamento dışındaki siyasi partilerle ve Kürt partileriyle de görüşmeler yapılmasının planlandığını bildirdi.

Heyet, cezaevindeki eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile eski Diyarbakır Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’yı da ziyaret etmeyi planlıyor. Ziyaretin önümüzdeki hafta içinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

1736194285621 Ekran Goruntusu 2025 01 06 231057-1

İkinci imralı görüşmesi planlanıyor

DEM Parti, siyasi partilerle gerçekleştirdiği görüşmeleri bir rapor haline getirerek ikinci bir İmralı görüşmesi gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu görüşmede, Abdullah Öcalan’ın PKK'ya "silah bırakma çağrısı" yapıp yapmayacağına dair bir açıklama yapılması bekleniyor. Görüşmenin tarihi, Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı olmakla birlikte, Ocak ortalarına kadar gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: T24