Diyarbakır

DEM Parti’den kayyım ve işkence iddialarına sert tepki

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, kayyım atamaları ve protestolarda işkence iddialarına karşı ulusal ve uluslararası dayanışmanın arttığını belirterek, gözaltına alınanlara işkence uygulandığını ve bu durumun insanlık suçu teşkil ettiğini ifade etti.

Abone Ol

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ve Öztürk Türkdoğan, kayyım atamalarına ve protestolar sırasında gözaltına alınan kişilere yönelik işkence iddialarına karşı açıklamalarda bulundu. Özbingöl ve Türkdoğan, kayyım atamalarıyla halk iradesine müdahale edildiğini ve protestolar sırasında işkence uygulandığını belirterek tepki gösterdi.

Diyarbakır’da "Kayyım Değil Demokrasi!" sloganıyla düzenlenen etkinlikte, kayyım uygulamalarına karşı direniş devam etti. Van, Doğubayazıt, Yüksekova ve Silopi gibi diğer şehirlerde de benzer etkinlikler yapıldı. Katılımcılar, kayyım atamalarına karşı direnme iradelerini ifade ederek, “Kentlerimizi talancılara ve gaspçılara teslim etmeyeceğiz” mesajı verdi.

4 Kasım 2024 tarihinde Mardin, Batman ve Urfa Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına yönelik tepkiler üzerine DEM Parti, halkın demokratik tepkilerinin işkence ve gözaltılarla bastırıldığını ileri sürdü. Açıklamada, kayyım uygulamalarına karşı direnen halka yönelik baskılara karşı ulusal ve uluslararası dayanışmanın giderek arttığı ifade edildi.

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Sevda Çelik Özbingöl, bu uygulamalara ilişkin olarak, “Halk iradesine yönelik 3’üncü kez devreye sokulan kayyım darbesiyle 4 Kasım’da Mardin, Batman ve Urfa Halfeti belediyeleri iktidar tarafından gasp edilmiştir” dedi. Özbingöl, protestolar sırasında gözaltına alınanlara işkence yapıldığını ve bunun, ulusal ve uluslararası mevzuatla yasaklanmış bir insanlık suçu olduğunu belirtti.

Komisyon ayrıca, gözaltına alınan kişilere işkence yapıldığına dair iddiaların ardından, bu kişilerin serbest bırakılması ve işkenceye karıştığı öne sürülen kolluk kuvvetleri hakkında yasal işlemlerin başlatılması talebini dile getirdi.

DEM Parti, "Demokratik haklarını kullanan yurttaşlara yapılan işkenceye son verilmeli, işkence iddiaları titizlikle araştırılarak sorumlular hakkında gereken yasal işlemler başlatılmalıdır" açıklamasında bulundu.