Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçe görüşmeleri devam ederken, İletişim Başkanlığı bütçesi üzerine söz alan DEM Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, sert eleştirilerde bulundu. Doğan, başkanlığın kuruluşundan bu yana kamuoyunu doğru bilgilendirmekten çok, iktidarın algı yönetimini sağlamaya çalıştığını ve gazetecilik faaliyetlerini hedef aldığını iddia etti.

“Hakikat değil, algı yönetimi ön planda”

İletişim Başkanlığı’nın faaliyetlerine eleştiriler yönelten Ayşegül Doğan, "Hakikat hiçbir şey, algı her şey’ sloganı İletişim Başkanlığı’nın çalışmaları için uygun bir tanım olur" diyerek başkanlığın iletişim stratejilerini iktidarın lehine kullandığını belirtti.

Doğan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan İletişim Başkanlığı’nın "basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak ve basın özgürlüğünü desteklemek" gibi temel amaçlarının yerine getirilmediğini ifade ederek, “Eleştirel her görüşü hedef alıyorlar. Bu başkanlık, kuruluşundan beri gazetecileri ve onların faaliyetlerini baskı altına almaya çalışıyor” dedi.

Basın özgürlüğü endeksi’ne vurgu

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye’nin 180 ülke arasında 158. sırada yer aldığını hatırlatan Doğan, bu tablonun basın özgürlüğünün geldiği noktayı açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Serhat Eren, Dicle Üniversitesi'ndeki usulsüzlük iddialarını Meclis'e taşıdı Serhat Eren, Dicle Üniversitesi'ndeki usulsüzlük iddialarını Meclis'e taşıdı

Son günlerde yaşanan bazı olaylara dikkat çeken Doğan, bir gazetecinin PYD lideri Salih Müslim ile yaptığı röportaj sonrası baskı nedeniyle içeriği yayından kaldırmasını örnek gösterdi. Doğan, "Bu gazeteci kamu yararına önemli bir iş yaparak sesini duyurmak istemeyen kesimlerin görüşlerini aktarmış ve bilgi edinme hakkını savunmuştur. Ancak, söyleşi nedeniyle gözaltına alınması ve soruşturma açılması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

“Çifte standart var”

AK Parti'nin 2006 yılında SGK borçlularının açıklanmasını öngören yasayı hatırlatan Doğan, 2016 yılından itibaren bu listenin paylaşılmadığını belirterek, “Neden sadece muhalif belediyeler ve basın açıklanıyor? İktidara yakın olanların borçlarını neden gizliyorsunuz?” diyerek çifte standart uygulandığını savundu.

Ayşegül Doğan, İletişim Başkanlığı’nın kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına değil, iktidarın propagandasını yapmak adına faaliyet yürüttüğünü söyleyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: ANKA