AMED TV - Yenişehir ilçesindeki Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi'nde düzenlenen 'Su Verimliliği' paneline katılan Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü İşletmeler 1. Bölge Daire Başkanı Ramazan Güzel ve Su Tesisleri Daire Başkanı Selahattin Tan ile Dicle Üniversitesi'nden Doç. Dr. Recep Çelik, su verimliliğine ilişkin sunum gerçekleştirdi.
'Akıllı su yönetimi ve su verimliliği' konusunda sunum yapan İşletmeler 1. Bölge Daire Başkanı Güzel, suyun tüm canlılar için hayat kaynağı olduğunu belirterek, dünyada kullanıma elverişli tatlı su oranının yaklaşık 1/3 civarında olduğunu ifade etti.
Güzel, 'Dünya nüfusunun yüzde 40′ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekmektedir. Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır, Dünyamızın içinde bulunduğu iklim değişikliği ve kuraklık, bizleri de temiz suya ulaşma anlamında bir çaba sarf etmemiz konusunda yeni planlamalara gitme gerekliliği oluşturmuştur' şeklinde konuştu.
DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalara dikkat çeken Güzel, şöyle konuştu: 'Bu yüzden su kaynaklarımızın kalite ve miktar açısından korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için DİSKİ Genel Müdürü Sayın M. Fırat Tutşi önderliğinde 'Su Verimliliği Seferberliğini' başlattık, bu kapsamda kayıp kaçak ile etkin mücadele ettik.'
Kentte akıllı su yönetimine geçtiklerini ifade eden Güzel, konuşmasına şöyle devam etti: 'DİSKİ Genel Müdürlüğü kayıp-kaçak miktarını azaltmak, kontrol altına almak ve su yönetimini sağlamak amacıyla Diyarbakır Merkez İçme Suyu Akıllı Su Yönetimi Projesini yapmaktadır.'
Kentte çocuklardan başlayarak halka bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında etkinlikler düzenlediklerini belirten Güzel, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün 'Suyuma Sahip Çıkıyorum' mottosuyla çalışmalar yaptığını söyledi.
Su Tesisleri Daire Başkanı Tan ise, 'Suyun yolculuğu' konulu sunumunda, içme suyunun Dicle Barajı'ndan terfi ve isale edilerek arıtma tesisine nasıl geldiğini anlattı.
İçme suyunun arıtma tesisinde hangi aşamalardan geçirildiğini öğrencilere anlatan Tan, içme suyunun önce 7/24 saat boyunca laboratuvarlarda 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' hükümlerince su kalitesi izlendikten sonra vatandaşlara verildiğini söyledi. Tan, daha sonra oluşan evsel atıkların kanalizasyon şebekesiyle toplanarak Atıksu Arıtma Tesisine iletildiğini, atık suyun arıtılarak tekrar suyun sahibi olan doğaya yani Dicle Nehri'ne bırakıldığını belirtti.