Diyarbakır

Diyarbakır Barosu'ndan uluslararası hukuk çerçevesinde ölüye saygı çağrısı

Diyarbakır Barosu, Suriye’de hayatını kaybeden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in cenazelerinin Türkiye’ye getirilmesi için Habur Sınır Kapısı’nda bekletilen ailelere ve heyete hukuksuz uygulamanın son bulmasını talep etti. Baro, ölüye saygı ve gömülme hakkının uluslararası hukuk çerçevesinde güvence altına alındığını vurguladı.

Abone Ol

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi, 19 Aralık 2024 tarihinde Suriye'de gerçekleştirilen bir SİHA saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in naaşlarının Türkiye'ye getirilmesi için, aileleri ve aralarında milletvekilleri ile STK temsilcilerinin de bulunduğu heyetin, Habur Sınır Kapısı'nda 48 saattir bekletildiğini duyurdu.

Ailelerin, pasaport işlemleri dahi yapılmadan bekletildiğini vurgulayan Diyarbakır Barosu, ölüye saygı ve gömülme hakkının, uluslararası hukukla güvence altına alındığını belirtti. Lahey Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmeleri gibi bir dizi uluslararası metin, her bireyin gömülme hakkına sahip olduğunu ve ölen kişinin ailesinin, cenazelerine veda etme hakkına sahip olduğunu ifade etmektedir.

AİHM, yaşamını yitiren kişinin naaşının yakınlarına verilmemesini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHM) 8. maddesi çerçevesinde bir ihlal olarak kabul etmektedir. Ayrıca, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi de ölüye saygıyı ve adaletin sağlanmasını içeren kurallar koymaktadır.

Diyarbakır Barosu, bu tür durumlarda hukuki ve ahlaki açıdan ölüye saygı gösterilmesi gerektiğini ve toplumsal geleneklerin yas sürecinin tamamlanmasına olanak tanıması gerektiğini belirterek, gazetecilerin naaşlarının aileleri tarafından alınabilmesi için gerekli imkanların sağlanmasını talep etti.

Ayrıca, Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan hukuksuz uygulamalara son verilmesi gerektiğini vurgulayan Baro, gazetecilerin cenazelerinin bir an önce ailelerine teslim edilmesini ve veda hakkının güvence altına alınmasını talep etti.