Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kayyım döneminin tahribatını ulusal basına anlattı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, ulusal basın mensuplarıyla düzenlenen Basın Buluşması’nda kayyım döneminin tahribatlarını ve sekiz aylık hizmet süreçlerini verilerle aktardı.

Abone Ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Basın Buluşmasında ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Buluşmada, belediyenin 8 aylık hizmet süreci ve kayyım yönetimlerinin bıraktığı derin izler, somut verilerle masaya yatırıldı.

Buluşmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Canan Kebenç Özkan ve Genel Sekreter Emrullah Gördük de katıldı. Toplantının amacı, belediyecilik faaliyetlerine dair kamuoyunu bilgilendirmek, medya ambargosunu kırmak ve kayyım dönemi ile sonrası arasındaki farkları ortaya koymaktı.

Eş Başkan Bucak: “Kayyım Döneminin Yıkıcı Etkilerini Anlatmak Kolay Değil”

Basın mensuplarına hitap eden Eş Başkan Serra Bucak, kayyım döneminin Diyarbakır’a verdiği zararın çok derin olduğunu vurguladı. “Sekiz yılın tahribatını anlatmak oldukça zor,” diyen Bucak, şunları ekledi: “Bu dönemde yürütülen çalışmaların çoğu kayyım yönetiminde, çoğunlukla denetimsiz ve kayıtdışıydı. Bütçeleri takla attırdıkları gibi, arkeolojik kazılar gibi yolsuzluk kazısı yaparak bu tahribatları çözmeye çalışıyoruz.”

Bucak, belediyenin gelirlerinin büyük bir kısmının kayyımlar tarafından büyük borçlara yatırıldığını ve halen bu borçlarla mücadele ettiklerini belirtti. 2024 yılına kadar olan net gelirlerin 17 milyar TL olduğunu ancak bunun büyük kısmının borç ödemelerine gitmek zorunda kaldığını belirtti. Ayrıca, kayyım dönemiyle birlikte yeşil alanların önemli ölçüde azaldığını ve taşınmazların yandaşlara satıldığını dile getirdi.

Eş Başkan Hatun: “Diyarbakır’ın Hafızasına Sahip Çıkacağız”

Eş Başkan Doğan Hatun ise, sekiz ay süresince yaşanan değişimi anlatırken, Diyarbakır'ın 1999 sonrasındaki altyapı iyileştirmelerine dikkat çekti. Ancak, kayyım dönemiyle birlikte bu gelişmelerin tersine döndüğünü söyledi: “Diyarbakır, Türkiye'de altyapısı en iyi kentler arasındayken, şimdi bu durum tersine dönmüş durumda.” Hatun, 5 yıllık stratejik projeleri tamamladıklarını ve yerel halkın sorunlarını daha görünür kılmayı hedeflediklerini belirtti.

Hatun, kırsal alanlarda su sorunlarını çözdüklerini, 600 kilometre yol inşaatı tamamladıklarını ve halk otobüsleriyle ilgili yaşanan yolsuzlukları açıkladı. “Kayyım dönemi, yalnızca ekonomik değil, toplumsal kimliksel olarak da büyük bir tahribata yol açtı,” dedi.

Basın Buluşmasında Kapsamlı Bir Değerlendirme Yapıldı

Buluşmada, katılımcılar kayyım döneminin yaratığı tahribat ve mevcut belediye yönetiminin yapmayı planladığı projelere dair geniş bir değerlendirme yaptı. Toplantının sonunda Eş Başkanlar, basın mensuplarına Diyarbakır’ın geleceği için yapılacak reformları ve halkın önünde daha şeffaf bir belediyecilik anlayışını vurguladı.