Diyarbakır

Diyarbakır çayönü tepesi: 12 bin yıllık neolitik Dönem'in izleri ortaya çıkıyor

Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Çayönü Tepesi’nde, insanlığın yerleşik hayata geçtiği Neolitik Dönem’in izlerini taşıyan kazılar 60 yıldır devam ediyor. Bulunan kalıntılar, dünya tarihine ışık tutarken, bölge turizm ve kültürel değer açısından da büyük önem taşıyor.

Abone Ol

AMED TV -  Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde yer alan ve Neolitik Dönem'in en önemli yerleşimlerinden biri olan Çayönü Tepesi'nde yapılan arkeolojik kazılar, 60 yıldır süregelen çalışmalarla insanlık tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Çayönü Tepesi, yaklaşık 12 bin yıl önce insanların göçebe yaşamdan yerleşik hayata geçiş sürecini temsil eden önemli bir yerleşim yeri olarak biliniyor.

Kazı çalışmaları, ilk olarak 1964 yılında İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halet Çambel ve Chicago Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robert John Braidwood tarafından başlatıldı. Bu yıl ise kazılar, Cumhurbaşkanlığı kararlı bir proje kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Doç. Dr. Savaş Sarıaltun liderliğinde devam ediyor.

Doç. Dr. Savaş Sarıaltun, Çayönü Tepesi'nin, Neolitik dönemin ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgularken, burada elde edilen bulguların sadece Türkiye değil, dünya arkeoloji tarihi açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. 60 yıldır süren kazılarla tarım, hayvancılık, madencilik ve mezarlık gibi birçok alanda önemli keşifler yapıldı. Sarıaltun, Çayönü'nün, Diyarbakır'ın marka değerini artıracak bir turizm destinasyonu olma potansiyeline sahip olduğunu da ifade etti.

Önümüzdeki dönemde kazılara yeni bir stratejiyle devam edileceğini belirten Sarıaltun, Çayönü Tepesi'nin tarihine dair daha fazla bilinmeyeni gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.