Türkiye'de karpuz tarımı çok önemli bir yere sahip.Türkiye'de her yıl yaklaşık 40 tona yakın karpuz üretiliyor. Çin'den sonra en fazla karpuz üreten ülke olarak Türkiye, dünya karpuz üretiminin sadece yüzde 10'unu karşılıyor.
Diyarbakır ise çoğu kişi için karpuzun anavatanı sayılıyor. Diyarbakır, pek çok yöresel yemeği ile ünlü olmasına rağmen Diyarbakır karpuzunun yeri ayrı bir öneme sahip. Kentin bir simgesi haline gelen karpuzun bir heykeli bile var!
Diyarbakır karpuzu ile ilgili merak ettiklerinizi bulabileceğiniz yazıyı sizler için derledik. İşte Diyarbakır karpuzu ile ilgili detaylar…
Bir Coğrafi İşaret: Diyarbakır Karpuzu
Diyarbakır karpuzları, Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri ile bilinen dünyaca ünlü karpuzlardır. Bu karpuzlar yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girerler.
Diyarbakır'da eskiden Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik olarak bilinen türlerin yetiştirilmesi yaygın olarak biliniyordu. Ancak, bu çeşitlerden şu anda sadece Sürme çeşidindeki karpuz yetiştirilmektedir.
4 Aralık 2007 tarihinde Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Karpuzu'nun tescil sahibi olması için başvuruda bulundu. 9 Ağustos 2008 yılında Türk Marka Patent Kurumu, 111 no.lu coğrafi işaretimiz menşe olarak tescilini onayladı.
Diyarbakır Karpuzu Hasat Zamanı Ne Zaman Oluyor?
Çok sayıda türküye, kitaplarda anlatılara konu olmuştur Diyarbakır'ın karpuzu... Aynı zamanda büyüklüğü sebebiyle develer sırtında taşınıp, ağırlığı nedeniyle ancak kılıçla kesilebilen Diyarbakır karpuzunun yetiştiği tarlalarda hasat zamanının ne zaman olduğu da merak ediliyor.
Temmuz ve ağustos aylarında hasadı yapılan Diyarbakır ticari karpuzunun yanında ve Dicle Nehri kenarında, sadece kumlu arazide yetişebilen ve ağırlığı yaklaşık 50 kilo olan geleneksel karpuz ise hır yıl eylül ayında hasat ediliyor.
Diyarbakır Karpuzunun Özellikleri Neler?
Pek çok kişi Diyarbakır karpuzu neden meşhur merak ediyor. Çünkü karpuzun en lezzetlisi dendiğinde akıllara hemen Diyarbakır karpuzu geliyor. Peki neden?
Diyarbakır karpuzunun en belirgin özelliği iri olması. Diyarbakır karpuzu, Citrullus lanatus türüne ait iri bir karpuzdur. Kabuğu beyazımsı bir renkte ve 2-3 cm kalınlığındadır. Karpuzun içi kırmızı et gibi kırmızıdır. Bu da onun lezzetli olmasındaki en büyük nedendir.
Karpuz yetiştirmek için Diyarbakır'ın en ideal yerlerden biri olduğu da bilinir. Çünkü karpuzun yetiştiği yerin toprak yapısı, nem oranı, havası ve suyu karpuzun yetişmesi için büyük öneme sahiptir.
Diyarbakır karpuzu aynı zamanda çok da sulu bir karpuzdur. Yazın kavurucu sıcaklarında serin ve sulu bir karpuz yemek isteyenlerin ilk tercihi olması da bu yüzdendir.
Diyarbakır karpuzu, Almanya ve Rusya dahil olmak üzere 8 ülkeye daha ihraç edilmeye devam etmektedir.
Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali
Diyabakır karpuzu için özel bir festival olduğunu biliyor muydunuz?
Her yıl Diyarbakır karpuzunun tanıtılmasını ve üreticilerini desteklemeyi amaçlayan festival kente önemli miktarda para kazandırıyor. Diyarbakır Karpuzu, kentin sembolü olan ve Sürme, Pembe ve Ferik olarak adlandırılan iriliğiyle yöresel kültüre katkıda bulunuyor.
Karpuz ses yarışması, karpuza en çok yakışan çocuk yarışması, karpuz yeme yarışması, kültür ve karpuz festivali koşusu gibi etkinlikler, Diyarbakır'ın kültür, turizm ve tarım açısından tanıtımına katkıda bulunmaya devam ediyor.
Festivalin karpuzu tanıtma amacının yanı sıra karpuz üreticilerine yardım sağlaması da etkinliği olumlu yönde etkilemekte ve katılım oranını her geçen gün artırmaktadır.
70 Yılın En Ağır Karpuzu Seçildi
Diyarbakır'da düzenlenen ve bir klasik haline gelen 10. Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinlikleri sırasında yapılan yarışmada 56 kilo 200 gram ağırlığındaki bir karpuz, son 70 yılın en ağır karpuzu seçilmişti.
Seçilen 56 kilogram 500 gram ağırlığındaki karpuz son 70 yılın en ağır ve büyük karpuzu seçildiğinden dolayı da oldukça ilgi çekmişti.
Karpuzu ile Meşhur Şehirler
Karpuz, ülkemizin uygun iklim kuşağında bulunmasından dolayı neredeyse her şehrimizde yetiştirilebilen meyvelerden biridir. Bununla birlikte, ülkemizdeki bazı iller karpuz yetiştiriciliği ile öne çıkarak fark yaratırlar; Diyarbakır, bu illerimizden biridir. Diyarbakır, karpuzun anavatanı olarak da bilinir.
Diyarbakır karpuzunun yanında karpuz meyvesi, ülkemizin Akdeniz Bölgesi'ndeki Adana, İç Anadolu Bölgesi'ndeki Çankırı ve Ankara illerinde de yaygın olarak yetiştirilir.