Diyarbakır

Diyarbakır ve Mardin'de çıkan yangın ekosistem felaketine yol açtı

Abone Ol

AMED TV - Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki alanda çıkan yangınla ilgili Diyarbakır Kent Koruma Platformu açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır Kent Koruma Platformu, yangınların yalnızca canlı yaşamını değil, tüm ekosistemi yok ettiğini belirterek platform, "Yangınlar yaşam alanındaki tüm canlıların yok oluşuna neden oluyor. Taş, toprak, ağaç ve su gibi ekosistemin tüm unsurları zarar gördü. Bu yangın, ekosistemin tamamını yok etti. Toprak, içindeki mineralleri ve canlıları kaybetti. Yangınlar, tüm canlıların katledilmesine yol açmaktadır" dedi

Tedavisi olmayan hayvanlar kesilecek

Yaklaşık olarak bu yangında 8 kişi can verdi. 40 yakın kişi tedavi altında16’dan fazla ağır yaralımız var. Onlarca hayvan yaşamını yitirdi. Veteriner hekimler odası Diyarbakır’dan olay mahaline intikal etti tedavi olma ihtimali olan hayvanları tıbbi müdahalelerde bulunuyor. Tedavisi olmayan hayvanların da kesimine yönelik karar verme söz konusu. Tabi ki yangınlar sadece kısa vadeli bir canlı yaşamını etki etmekle kalmıyor beraberinde oradaki ekosistemin tümüne uzun yıllar oranın yaşam alanı haline engelleyecek bir gerçekliğe sebebiyet veriyor.

30 hektarlık alan yandı

Yangında 30 hektarlık alanın yandığını ifade ederek ”Yaklaşık 30 hektarlık alanın yandığı söyleniliyor ama çok hızlı yayılan bir yangın hayvanların otlaklarda gecelediğini bu hayvanların otlanması için çobanların görevli olduğu ve köylere sıçradığı tespit edildi. Can kayıplarının büyük bir çoğunluğu alanda otlayan hayvanlar ve ahıldaki hayvanlar ve onların bakımıyla ilgilenen insanlar etkilendi.”

DEDAŞ bakımı gerçekleştirmedi

Biz bu yangınların iki nedeni olduğunu düşünüyoruz. Birinci sebebi: özellikle bu yangının göz önünde bulundurarak DEDAŞ’ın bu zamanında bir bakımın gerçekleştirmediğini ve eski olan bir elektrik sisteminin olduğunu, sıcak havaların gelmesiyle birlikte kabloların genleşmesinde veya genişlemesinde kaynaklanan bu tür kazaların önünü almak adına herhangi bir çalışmanın girmediğini inanıyoruz.

Yasal işlemler başlatılacak

İkinci sebep ise vatandaşlarımızın yeterli duyarlılığını göstermediğinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Bu felaketin yaşandığı bölgedeki rüzgarın artış yönünün çeşitliliği bütün bu can kaybına neden olduğunu düşünüyoruz. Biz insanların orman yangınlarına karşı daha duyarlı olması gerektiğine inanıyoruz, hazır olması gerektiğine inanıyoruz. Bu alanda da hükümetinde tedbirler almasını istiyoruz. Bu konuda üstüne düşen görevlerin yerine getirmeyen kurumlar içinde yasal işlemler başlatacağımızı da beyan edelim.

Diyarbakır Kent Platformu ve Kent birleşenleri yangının çıktığı andan itibaren olayın müdahili olduğunu ifade ederek şu ifadelere yer verdi: “Diyarbakır Kent Platformu ve çeşitli kent bileşenleri, yangının çıktığı andan itibaren hızla müdahalede bulundu. Tabip Odası, SES ve diğer sağlık platformu üyeleri, saat 11:00'den itibaren aktif çalışmalarını sürdürüyor. Kent dinamikleri de yangının kontrol altına alınması için yoğun çaba harcıyor.”

Rapor açıklanmadan spekülasyonlara inanmayın

Bugün Diyarbakır Koruma Platformu olarak bir toplantı yaptık Kent Koruma Platformunun konuyla ilgili teknik bir heyet oluşturduk bu teknik heyet şu anda gitmek üzere yola çıktı. Ben de bu ekibin içerisindeyim oraya gittiğimizde raporu oluşturduğumuzda kamuoyuna sunacağız. Kendimiz bir araştırma yapacağız teknik ekiplerle bir neticeye ulaştıracağız. Araştırmalar sonucunda Elektrik mühendisler odası, ziraat mühendisler odası, çevre mühendisler odası, ekoloji derneği, SES birleşenlerin ortak görüşenlerin yansıtan teknik bilgilerden oluşan bir rapor oluşturacağız. Vatandaşlarımızın da spekülasyonlara inanmamalarını gerektiğine inanıyoruz. Neticede teknik bilgiler olacak bu teknik bilgiler asıl nedeni açıklığa çıkaracak.