AMED TV Diyarbakır'da uzmanlar, kurban kesecek yurttaşlara, "bayramı acil serviste geçirmemek için kurbanı ehline kestirin" uyarısı yaptı.

Diyarbakır'da uzmanlar, kurban kesecek yurttaşlara, "bayramı acil serviste geçirmemek için kurbanı ehline kestirin" uyarısı yaptı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun, Türkiye genelinde bayramda kasaplar dışında çok sayıda kişinin kurban kesmeye çalıştığını kaydederek, bu sırada yaralananların sayısının küçümsenmeyecek kadar yüksek olduğunu söyledi.

"Kesimden önce aletlerin sterilize edilmeli"

MEB, Tavşantepe ilkokulu’na psikososyal destek sağladı MEB, Tavşantepe ilkokulu’na psikososyal destek sağladı

Kurban kesimi esnasında yaralanmalar olabildiğini, kurban kesimi için kullanılacak aletlerin iyi seçilmesi gerektiğini aktaran Dursun, aletlerin kesme öncesinde sterilize edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Kurbanı kesecek kasabın ve yetkili kişinin mutlaka eldiven giymesi, koruyucu ekipmanıyla bu işi yapması gerektiğini anlatan Dursun, şöyle konuştu:

"Türkiye'de ortalama her Kurban Bayramı'nda yaklaşık 5-6 bin kişi kurban kesimi sırasında yaralanabiliyor. Diyarbakır'da geçen yıl yaklaşık 300 kişi kurban kesimi sırasında yaralandı. Bu yaralanmaların önüne geçmek adına kurban kesen kişilerin mutlaka işin ehli olması lazım. Bu yaralanmalar uzuv kaybına da neden olabiliyor."

Vatandaşları hayvandan bulaşabilecek hastalıklara karşı da uyaran Dursun, kurban derisinde kene olabileceğini aktardı.

Kesim sırasında yaralanma olması durumunda sağlık ekiplerinden yardım istenmesi gerektiğini bildiren Dursun, özellikle el ve bilek kesiklerine çok rastladıklarını bildirdi.

Kesim öncesinde veterinerlerce kurbanlık hayvanın hastalıklı olup olmadığının araştırılması gerektiğini bildiren Dursun, "Özellikle şap hastalığı, şarbon veya Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı oluşturabilecek durumların öncelikle veteriner tarafından tespit edilmesi gerekiyor." dedi.

Kurban kesimini kasaplar yapmalı

Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Hacı Atlı da ehil olmayan kişilerin kurban kesimi sırasında kendini yaralama riskinin çok yüksek olduğunu, kesimin kasaplar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

            Vatandaşların kurban keserken dikkatli olmasını isteyen Atlı, kentte her yıl çok sayıda kişinin kurban kesimi sırasında elini veya ayağını kestiğini, yaralanan çok sayıda kişinin hastanelerin acil servislerini doldurduğunu aktardı.

Kasap Savaş Atlı da yaklaşık 25 yıldır bu mesleği yaptığını belirterek, acemi kasapların kurban kesiminde kendilerini yaralamalarının yanı sıra kurbanlık hayvana da eziyet ettiklerini kaydetti.

Atlı, "Kurbanlık hayvanı incitmeyecek şekilde İslami kurallara göre kesim yapmamız gerekir. Kesim işini, işin ehline vermek lazım. Acemi birisi kurbanı kestiği zaman yaralamalar çok olur." dedi.

Kaynak: AA