AMED TV - Ameliyat için arayışa giren Özdemir’in, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi bölümünde başarılı bir şekilde ameliyatı gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili konuşan Doç.Dr. Abdurrahman Çetin; “45 yaşındaki hasta bize İzmir'den geldi. Bel ağrısı ave ayaklarda uyuşma şikayetleri vardı. İzmir’de yaptırdığı tetkiklerde belinde tümör saptanmış, tedavi olmak için bize başvurdu. Burada yaptığımız ileri tetkiklerde de ameliyat olması gerektiği, aksi halde idrar ve büyük abdestini kaçırma ihtimali vardı. Ameliyatını yaptığımız hastamızın belindeki tümörü başarılı bir şekilde çıkardık, patoloji sonucu iyi huylu çıkınca hasta kadar biz de mutlu olduk.” diye konuştu.
İzmir’den Diyarbakır’a ameliyat için gelen Kadir Özdemir; “4 ay önce fiziksel olarak direncim düşmeye başlamıştı. Bir şeyim yok desem de yine hastaneye gidip kontrollerimi gerçekleştirdim. Kontrollerden sonra omuriliğimde tümör olduğu ortaya çıktı. Tümör olduğunu öğrendikten sonra Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli olan Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdurrahman Çetin doktorumuza ulaştık. Diyarbakır’a giderek doktorumuz ile ameliyat için görüştük. Ameliyattan sonra 2 gün müşahade altına alındım. Sonrasında sağlıklı bir şekilde taburcu olup tekrardan İzmir’e geldik. Şu anda bütün sonuçlarım temiz ve kendimi toplamaya başladım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sağlığıma Diyarbakır’da kavuştum.” Dedi.
Omurga ve omurilik tümörlerinin şikayet ve bulguları ilgili Doç. Dr. Abdurrahman Çetin şunları söyledi:
“Spinal tümör, ister omurga içerisinde ister dışında olsun, tümörün yerleşimine göre öncü şikayetler; bel, sırt ve boyun ağrısı şeklinde ağrı yakınması ile hastalarımız doktora başvurur. Ağrı başlangıçta kafa içi basıncını artıran manevralardan; Öksürme, ıkınma ve hapşırma ile artar, istirahatle rahatlar. Hastalık ilerledikçe ağrı istirahatle bile rahatlamaz. Metastatik spinal tümörlerdeki ağrı ise genellikle başlangıçta istirahat esnasında ortaya çıkarken, hastalık ilerleyince devamlı hale gelir. Ağrı başlangıçta tıbbi ağrı kesicilerle düzelirken, ilerleyen dönemde ise devamlı olan ağrı kişinin aktivitesini engelleyecek kadar artar ve tıbbı ilaçlara dirençli hale gelir. Bu dönemdeki hastayı ilk gören hekim bu ağrı şikayetini genellikle iyi huylu dejeneratif (bel, boyun fıtığı) hastalıklar olarak tanımlayarak tedavi planlar. İkinci olarak tümörün büyüklüğü ve yerleşim yerine göre; Duyusal ( parestezi), motor (kuvetsizlik), sfinkter (idrar, mesane) ve otonom şikayetler ortaya çıkmaya başlar. Burada omuriliğin yarı kesi veya tam kesi tablosu şikayetleri ortaya çıkar.”