Ünlü on gözlü köprünün diğer adını biliyor musunuz
Dicle Nehri üzerinde bulunan ve Mervaniler döneminde yapılmış olan Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın önemli tarihi miraslarından biridir.
Abone Ol
Köprünün ilk yapıldığı tarih hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı araştırmacılar, köprünün antik dönemde de var olduğunu iddia ederken, en kesin bilgi köprü üzerindeki bir kitabeden gelmektedir. Kitaba göre, Mervaniler döneminde 1065 yılında yapılmıştır.
Dicle Köprüsü, bölgenin tarihini yansıtan önemli bir yapı olmakla birlikte, günümüzde hala kullanımdadır ve ziyaretçiler için önemli bir turistik cazibe merkezidir.
Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihi bir yapıdır. Yerel halk arasında On Gözlü Köprü olarak bilinirken bazı kaynaklarda Silvan Köprüsü olarak da anılır. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan köprü, Diyarbakır'dan Mardin'e giden eski Mardin yolu üzerinde yer alır ve kentin merkezini Bağıvar beldesi ile çevre köylere bağlar.</p>
Dicle Köprüsü, Mardin Kapı'nın dışında bulunur ve yaklaşık 172 metre uzunluğundadır. Bazalt malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Mimari açıdan çok gözlü ve düz tabliyeli köprüler kategorisine girer. Köprünün kemerleri arasında farklılık gösterirken, bazıları daha geniş ve yüksekken, bazıları daha alçak ve dar yapıdadır.
Köprünün güney cephesinde, Mervaniler dönemine ait bir kitabe bulunmaktadır. Ayrıca köprü üzerinde aslan kabartması ve çeşitli taşçı işaretleri görülmektedir.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Amed TV sitemize
abone olun.