Son dönemde gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası endişe verici boyutlara ulaştı. Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in Kuzey ve Doğu Suriye'deki SİHA saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından bir ayda 13 gazeteci tutuklandı. Basın örgütleri, "İktidarın gazetecisi olmayacağız" diyerek kararlılıklarını dile getirdi.

Gazeteciler hedefte

19 Aralık'ta Rojava’da gerçekleşen SİHA saldırısında gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin yaşamını yitirdi. Ardından İstanbul Şişhane’de gazetecilere yönelik saldırıyı protesto eden 7’si gazeteci 9 kişi tutuklandı. Ayrıca, Mezopotamya Ajansı, JINNEWS ve Yeni Yaşam Gazetesi’nin sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirildi. Bu süreçte gazeteciler Reyhan Hacıoğlu, Necla Demir ve Rahime Karvar’ın da aralarında bulunduğu altı basın mensubu gözaltına alındı ve tutuklandı.

Bugün Cumhurbaşkanlığı kabinesi toplanıyor: Suriye ve ekonomi masada Bugün Cumhurbaşkanlığı kabinesi toplanıyor: Suriye ve ekonomi masada

Basın örgütlerinden tepkiler

  • Roza Metina (MKG Başkanı): "Özgür basın, toplum üzerindeki etkisi nedeniyle hedef alınıyor. İktidarın istediği gazeteci olmayacağız, hakikatten yana durmaya devam edeceğiz."
  • Turgut Dedeoğlu (DİSK Basın İş Genel Başkanı): "Gazetecilerin tutuklanması, yalnızca basın özgürlüğüne değil, halkın haber alma hakkına yapılan bir saldırıdır. Gazeteciler mesleklerine ve doğru haberciliğe sadık kalmaya devam edecektir."
  • Selman Çiçek (DFG Eş Başkanı): "Basına yönelik saldırılar, ifade özgürlüğünün olmadığı ülkelerde görülebilecek bir durum. Gerçeği yazmaya devam ettikçe maskeler düşüyor."

Tutuklamalar ve sansür alarm veriyor

2024 yılı raporlarına göre, basına yönelik sansür ve baskılar ciddi seviyelere ulaştı. Özellikle savaş bölgelerinde görev yapan gazetecilerin hedef alınması ve yaygın tutuklama dalgaları, özgür basına yönelik tehditleri artırdı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği, bu süreçte meslektaşlarını savunmaya devam edeceklerini belirtti.

"Gazetecilik suç değildir"

Tutuklanan gazetecilerin meslek örgütlerince desteklendiği ve meslektaşlarının yalnız bırakılmayacağı mesajı verildi. Basın örgütlerinin temsilcileri, "Gazetecilik halkın haber alma hakkını savunan bir mücadeledir. Bu mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Artıgerçek