Sağlık

Gül Hastalığı: Tedavi yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler?

Gül hastalığı (rozase), ciltte iltihaplı kızarıklıklar ve sivilce benzeri kabartılar ile kendini gösterirken, genellikle burun çevresinde yoğunlaşmaktadır. 30'lu yaşlardaki kadınlarda %10 oranında görülme ihtimali bulunan bu rahatsızlık, erkeklerde daha ağır geçebilmektedir.

Abone Ol

AMED TV - Gül hastalığı (rozase), ciltte iltihaplı kızarıklıklar, sivilce benzeri kabartılar ve yüzeysel damar genişlemeleriyle karakterize olan bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle yüz, özellikle burun çevresinde görülse de vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Rozase, özellikle 30’lu yaşlarda kadınlarda %10 oranında görülme eğilimindedir. Erkekler de bu hastalığı daha az oranda yaşasa da genellikle daha ağır seyreder. Gül hastalığı, çoğu zaman sivilce olarak yanlış anlaşılmakta; fakat, sivilcelerden daha ağrılı ve ciddi bir durumdur.

Belirtileri nelerdir?

Gül hastalığının kesin bir nedeni ve tedavisi bulunmamaktadır. Ancak, aşırı sıcak ve soğuk hava, güneş ışığı, genetik faktörler, alkol ve aşırı kafein tüketimi, sindirim problemleri ve stres, hastalığı tetikleyebilir. Belirtileri arasında;

  • Yüzde kızarıklık
  • Sivilce benzeri kabartılar
  • Deride hassasiyet ve yanma hissi
  • Burun çevresinde iltihaplı kabartılar
  • Deride kuruluk ve dökülme

Hastalığın ilerleyen aşamalarında, yüz bölgesinde büyümeler ve ağrılar artabilir.

Gül hastalığı kalıcı mıdır?

Roza, cildi etkileyen kronik bir hastalıktır. Bununla birlikte, çeşitli tedavi yöntemleri sayesinde semptomlarda hafifleme sağlanarak bireylerin günlük yaşam konforuna destek olunur. Tedavi almayan bireylerde ise, tetikleyici faktörlere bağlı olarak belirtiler belli dönemlerde ilerleyerek kişilerde probleme yol açabilir.

Hastalığın süresi ve tedavi yöntemleri

Gül hastalığının tedavisinde en etkili yöntem, hastalığı tetikleyen etkenlerden kaçınmaktır. Cilt temizliği sağlanmalı, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Tedavi süreci hastalığın boyutuna göre haftalar sürebilir ve iyileşme genellikle 4-6 hafta içinde gerçekleşir.

Güneş koruyucu kullanmak, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların kullanımı uzman kontrolünde yapılmalıdır. Hamile kadınlar için tedavi yöntemleri çok dikkatli seçilmelidir. Ayrıca, son aşamalarda cerrahi yöntemler de mevcuttur; ancak bunlar önerilmemektedir.

Gül hastalığına dair belirtiler görüldüğünde, sağlık kuruluşuna başvurmak büyük önem taşımaktadır.