Suriye'deki iç savaşın ardından yeni yönetim yapılanmaları için sürdürülen yoğun diplomatik müzakereler dikkat çekiyor. Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD, Türkiye, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki görüşmelerin, Kürt savaşçıların bir kısmının Suriye ordusuyla bütünleşmesini, bir kısmının ise ülkeyi terk etmesini öngören bir anlaşma zeminine işaret ettiğini aktardı. Ancak, taraflar arasında çözülmesi gereken ciddi zorluklar bulunuyor.

Müzakerelerle ilgili 12 farklı kaynağın aktardığı bilgilere göre, görüşmelerin ana odağı SDG’nin Suriye'nin güvenlik yapısına entegrasyonu ve kontrol ettiği toprakların gelecekteki yönetimidir. Özellikle SDG’nin eğitimli ve silahlı gücünün nasıl entegre edileceği ve petrol ile buğday tarlalarının yönetimi, müzakerelerin en zorlu konuları arasında yer alıyor.

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin açıklamalarına göre, Kürtler merkezi olmayan bir yönetim talep ediyor ancak Irak’taki federal yapıya benzer bir düzen hedeflemiyor. Bu, HTŞ liderliği açısından bir meydan okuma olarak değerlendirilse de Abdi, HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Buna rağmen HTŞ, SDG’nin blok olarak hareket etmesine karşı çıkıyor ve tüm bölgelerin yeni yönetim altında birleşmesi gerektiğini savunuyor.

Netanyahu, ateşkesin devam etmesi için rehineler listesini istedi Netanyahu, ateşkesin devam etmesi için rehineler listesini istedi

ABD ve Türkiye’nin tavrı

ABD'nin ve Türkiye'nin sürece ilişkin pozisyonları da kritik bir öneme sahip. ABD Başkanı Donald Trump’ın Washington’un Kürt müttefiklerine yönelik desteği sürdürüp sürdürmeyeceği, müzakerelerin seyrini belirleyebilir. Türkiye ise SDG’nin silahsızlandırılması ve yabancı savaşçıların bölgeden ayrılmasını şart koşuyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, bu adımların Suriye’nin toprak bütünlüğü ve istikrarı için elzem olduğunu vurguladı.

Kaynak: Reuters