Milli Eğitim Bakanlığı, 17 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatilinde ilkokul birinci sınıf öğrencilerine karne yerine 'gelişim raporu' verecek. Bu yeni uygulama, öğrencilerin sadece akademik başarılarını değil, sosyal ve duygusal öğrenme becerilerini de içerecek şekilde tasarlandı.

Bakanlık, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' (TYMM) kapsamında, ilkokul birinci sınıflarda karne yerine 'gelişim raporu' uygulamasına geçileceğini açıkladı. Yeni müfredatla birlikte, öğrenci değerlendirmelerinde 'beceri temelli' bir yaklaşım benimseniyor. Bu yaklaşımda, sadece sonuç odaklı değil, süreç odaklı ölçme sistemine de geçiş yapılmış durumda. Öğrencilerin gelişim raporlarında, sosyal-duygusal beceriler de dahil olmak üzere öğrencilerin zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimleri dikkate alınacak.

'Bütüncül Eğitim yaklaşımı' benimseniyor

Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Türkçe ve Edebiyat derslerinde yeni dönem Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Türkçe ve Edebiyat derslerinde yeni dönem

Yeni gelişim raporları, öğrencilerin bütünsel gelişimini göz önünde bulunduran bir yaklaşım sunacak. Bu raporlar, öğrencilerin öğrenme çıktıları ve süreç içindeki gelişimleri hakkında öğretmenlerin değerlendirmelerine dayalı olacak. Öğrencilere yönelik bu raporlarla, velilere çocuklarının gelişim süreçleri hakkında rehberlik sağlanacak ve somut öneriler sunulacak.

Gelişim raporları 17 Ocak’ta başlayacak

Yeni raporlar, ilk kez 17 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatilinde velilere sunulacak ve 'e-Okul' üzerinden erişime açılacak. Ayrıca raporlar, sade ve anlaşılır bir şekilde tasarlanarak, velilerin ve öğretmenlerin kolayca takip edebileceği bir formatta sunulacak. Bakanlık, bu sürecin etkinliğini artırmak için, uluslararası eğitim sistemlerini inceledi ve öğretim programlarını güncellerken akademisyenler ve öğretmenlerle iş birliği yaptı.

Kaynak: DHA