Kültür - Sanat

İmam Nikahı Şartları: Dini Nikah Kıyılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dini nikah, diğer bir adıyla imam nikahı, İslam dininde çok önemli bir yere sahip. Resmi nikahın ardından, yetkilendirilmiş bir din görevlisi huzurunda dini nikah kıyılabiliyor. Peki imam nikahı şartları neler, ayrıntılar haberimizin devamında…

Abone Ol

İslam dininde erkek ve kadının Allah katında evliliklerinin kabul edilmesini sağlamak için dini nikah kıyılması gerekiyor. Dini nikahın kıyılması için belirli gereksinimler bulunuyor. Bu koşullar tamamlandıktan sonra imam nikahı kıyılabiliyor.

Peki imam nikahı şartları nelerdir? Yazımızda imam nikahı şartlarını ve imam nikahına dair bütün detayları derledik. İşte detaylar…

İmam Nikahı Nedir?

Halk arasında dini nikah, imam nikahı olarak bilinir. Genel olarak camilerdeki imamlar tarafından kıyıldığı için bu şekilde adlandırılır.

Nikahın gerçekleşebilmesi için her iki tarafın da Müslüman olması ve iki yetişkin şahitin orada bulunması ise esastır. Bu koşullar sağlandıktan sonra nikah kıyılabilir ancak yine de imam nikahı şartları bu kadar ile sınırlı değildir.

İmam Nikahı Nasıl Kıyılır?

Evlenmek isteyen bireylerin en çok sordukları sorulardan biri imam nikahı nasıl kıyılır sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Dini nikah veya imam nikahı olarak da bilinen nikah, kadın ve erkeğin yetkilendirilmiş bir din görevlisinin gözetimi altında Allah'ın huzurunda evlendirilmesidir.

Dini evlilik, yetkilendirilmiş bir din görevlisi tarafından kıyılmalıdır. Genellikle evlenecek bireylerin mahallesinde bulunan bir cami imamı seçilir.

Nikahın olacağı yer için evlenecek kişilerin seçeceği yer bir ev olabileceği gibi, bir cami veya başka bir yer de olabilir. Nikah töreninde iki şahidin bulunması zorunluluklar arasında yer alır.

İmam, evlenecek kişilerin, orada bulunan şahitlerin ve anne-baba isimlerini bir belgeye yazar. Orada bulunan din görevlisi, İmam nikahı sırasında okunması gereken Kuran ayetleri ve hadisleri okur.

'Bu kadını/erkeği kabul ettin mi?' sorusunu önce kadına sonra erkeğe üç kez sorar ve nikahı şahitlerin huzurunda gerçekleştirir. Nikah duasını okuyarak töreni bitirir ve imam nikahı gerçekleşir.

İmam Nikahı Şartları

Evlenmek isteyen bireylerin en çok sordukları sorulardan bir diğeri ise imam nikahı şartları neler olduğu sorusu olarak karşımıza çıkıyor. İmam nikahı ne kadar kolay ve basit bir işlem gibi gözükse de bu töreni ve nikahın gerçekleşebilmesi için önemli ve keskin şartlar bulunuyor.

İmam nikahı şartlarını merak edenler için şartları listeledik:

  1. Öncelikle imam nikahından önce resmi nikahın kıyılması gerekiyor.
  2. Evlenecek kadın ve erkeğin ikisinin de islam dinine mensup olması gerekiyor. Eğer eşlerden biri farklı bir dine mensup ise dinini değiştirerek Müslüman olması gerekiyor sonrasında ise imam nikahı kıyılabiliyor.
  3. İmam nikahını onaylaması ve şahitlik etmesi için mutlaka 2 kişinin şahit olarak bulunması gerekiyor.
  4. Son olarak evlenecek kişilerin yaşlarının elverişli yani reşit olmaları gerekiyor.

İmam Nikahı Nasıl Bozulur?

İslam dini boşanmayı oldukça karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriliyor.

İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç kez 'boş ol' demesi yeterlidir. Bununla birlikte, imam nikahı, eşlerden birinin din değiştirmesi veya resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da bozulur.

İmam Nikahı Kıyılırken Hangi Sorular Sorulur?

İmam nikahı, resmi nikahtan farklıdır. Buna bağlı olarak imam nikahı sırasında sorulan sorular da farklı oluyor. Şahitler, imamın nikahtan önce evlenecek kişilerin isimlerini alır ve bir tür kimlik kontrolü gerçekleştirir.

İmam, erkeğin ve kadının isimlerini geçirerek ayrı ayrı sorar; 'Mehmet'ten olma, Ayşe'den doğma Hayriye'yi/Mahmut'u karılığa/kocalığa kabul ediyor musun?' şeklinde hem erkeğe hem de kadına sorulur.

Sonrasında ise nikah işleminin geçerli olması için kadına mehir hakkını kullanıp kullanmayacağı ve mehir belirleyip belirlemediği sorulur.

Erkeğe de mehiri kabul edip etmediği sorulur. Mehir kabul edildikten sonra, nikah şahitlerin huzurunda kıyılır ve tören tamamlanır.

Mehir Nedir?

Mehir, imam nikahlarında kadın tarafının belirlediği somut bir şeydir. Herhangi bir boşanma durumunda mehir kadının elinde kalacak olan para veya maddi bir varlıktır.

Mehir başlık parası değildir; damat geline mehirini verir. Mehir, gelinin babasına verilmez, yalnızca gelinin kendisine verilir.

Daire, araba, altın bilezik, arsa... Kısacası, mehir, boşandıktan sonra kadının mehirini satıp hayatını sürdürebileceği maddi bir varlıktır. Her imam nikahında mehir olmak zorunda değildir, durumu olmayan kişiler ufak ve maddi değeri olmayan şeyleri de söyleyerek sadece mehir geleneğini devam ettirebilirler.

Sık Sorulan Sorular

İmam nikahı şartları başta olmak üzere imam nikahı nedir, imam nikahı nasıl kıyılır gibi soruları yazımızda yanıtladık. Şimdi konu ile ilgili sık sorulan soruları cevaplayalım.

İmam nikahı olunca ne olur?

Dini nikahın hukuki bir geçerliliği olmazken taraflar resmi nikahta olduğu gibi dini nikahta da birbirlerini eş olarak kabul etmektedir. Ancak, dini nikah hukuki bir değer taşımaz.

Evlilikte dini nikah şart mı?

Dini tören veya diğer adıyla imam nikahı yapılması isteğe bağlı bir durumdur ve evliliğin geçerliliği üzerinde herhangi bir etkisi bulunmaz. Bu nedenle şart değildir fakat dini adetlere uymak isteyen çiftler resmi nikahtan sonra dini nikah da kıyabilirler.

İmam nikahı için abdest şart mı?

Diyanet İşleri'ne göre, dini nikahın geçerli sayılması için abdest almak bir şart değildir.