Kore dizileri ülkemizde hatrı sayılır bir hayran kitlesine sahip. Bu sevginin birçok farklı sebebi bulunuyor. Bu sebeplerden en önemlisi Kore kültürü ve dizilerin konuları oluyor. Ülkemizde Kore dizilerinden uyarlanmış birçok farklı yapım bulunuyor. Peki Kore dizilerinden uyarlanan yerli diziler neler? Detaylar haberimizde…

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler Neler?

Kore dizileri aşk, aile, iş, arkadaşlık gibi evrensel temalara değiniyor. Bu temalar yalnızca ülkemizdeki değil tüm dünyadaki izleyiciler için ilgi çekici hale geliyor. Kore kültürü, Türk kültürüne bazı açılardan benziyor. Aileye ve saygıya önem verilmesi gibi unsurlar, Türk izleyiciler tarafından da benimseniyor.

Bu durum ise yapımcıları uyarlama dizilere yönlendiriyor. Türkiye’de uzun yıllardır yabancı yapımlardan uyarlama diziler çekiliyor. Bu uyarlamaların büyük bir çoğunluğunu pek bilinmese de Kore dizileri oluşturuyor. Özellikle romantik Kore dizilerinin uyarlamaları büyük ilgi görüyor.

Kore dizilerinden uyarlanan yerli diziler arasında en popüler olanlar aşağıdaki gibidir:

  • Bahar
  • Kiraz Mevsimi
  • Beni Affet
  • Güneşi Beklerken
  • Kiralık Aşk
  • Osmanlı Tokadı
  • Mucize Doktor
  • Çilek Kokusu

1. Bahar

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler (2)

Orijinal Kore dizisi Doctor Cha’dan uyarlanan Bahar dizisi tıp eğitimini yarım bırakıp evlenen bir kadının hikayesini anlatıyor. Ani bir teşhis ile hayatı değişen ve eşi tarafından aldatıldığını öğrenen Bahar yeni bir sayfa açmaya başlıyor.

Orijinal dizi de aynı konu üzerinde şekilleniyor. Tıp kariyerini bırakan bir ev hanımı, yirmi yıl sonra stajyer doktor olarak hastaneye döner. Doctor Cha bu yeni ortamına uyum sağlamakta oldukça zorlanır.

2. Kiraz Mevsimi

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler (1)-1

Öykü Avcı (Özge Gürel) ve Ayaz Dinçer (Serkan Çayoğlu) adlı iki gencin aşk hikayesini anlatan romantik komedi bir Türk televizyon dizisidir. Dizi, 2014 yılında Kanal D'de yayınlanmaya başlamış ve 2017 yılında sona ermiştir. Öykü, hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul'a taşınan genç bir moda tasarımcısıdır.

Babasının ölümüyle sarsılan Öykü, yeni bir hayata başlamaya çalışmaktadır. Ayaz ise zengin bir ailenin oğlu olan ve mimarlık yapan yakışıklı bir genç adamdır. Ayaz, çapkın ve özgür ruhlu biridir.

Dizinin orijinal Kore versiyonunun adı A Gentleman's Dignity’dir. Dizinin konusu ise liseden beri çok yakın arkadaş olan ve şimdilerde 40'lı yaşlarında olan genç adamların hikayesi üzerine kurgulanmıştır. Hayatın olağan zorluğunda aşk, iş ve arkadaşlık dengesini tutturmaya çalışan bu adamların hikayesini izliyoruz. Romantik Kore dizileri başlığı altında olan bu dizinin Türkiye’de de seveni oldukça fazladır.

3. Beni Affet

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler (3)

Meleklerin Yolu, zengin bir ailenin oğlu olan Kang Tae-hyun (Kwon Sang-woo) ve fakir bir kız olan Shin Yoon-seo (Lee Si-young) arasındaki aşk hikayesini anlatan bir Güney Kore dizisidir. Tae-hyun, babasının şirketi J Group'un başına geçmeye hazırlanan kibirli ve bencil bir adamdır. Yoon-seo ise babasının ölümünden sonra ailesine bakmak zorunda kalan bir hemşiredir.

Tae-hyun ve Yoon-seo, bir trafik kazasında tanışırlar ve birbirlerinden etkilenirler. Ancak, Tae-hyun'un nişanlısı Na Ju-ri (Kim So-eun) ve Yoon-seo'nun patronu Jung Min-soo (Kim Sung-ryung) arasındaki entrikalar, aşıkların ilişkisini zorlaştırır.,

Beni Affet, orijinal Kore dizisine göre daha uzun ve daha fazla karakter içermektedir. Dizinin konusu ve karakterleri, Türk kültürüne ve izleyici kitlesine uygun olacak şekilde uyarlanmıştır. Beni Affet dizisine bazı yeni olay örgüsü ve yan karakterler eklenmiştir. Kore dizilerinden uyarlanan yerli diziler açısından en uzun soluklu yapım olmuştur.

4. Güneşi Beklerken

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler (2)-1

Güneşi Beklerken de Kore dizilerinden uyarlanan yerli diziler arasında yer almaktadır. Dizi Boys over Flowers adlı Kore dizisinden uyarlanmıştır. Dizinin baş kahramanı Geum Jan-di fakir bir aileye mensuptur. Bir gün yaptığı bir kahramanlıktan dolayı Seul'un en iyi kolejinde burslu okumaya hak kazanır. Ancak okulun ilk gününden zengin öğrencilerin aşağılamasına maruz kalır.

Dizinin Türk uyarlaması olan Güneşi Beklerken’de ise Demet, kızı Zeynep'le Gölyazı'da mütevazi bir yaşam sürmekteyken iflas eder. Demet’in en yakın arkadaşı Jale ise Özel Sayer Koleji’nde müdürlük yapmaktadır. Arkadaşının kızı olan Zeynep’i okuluna alır. Ancak Zeynep buradaki öğrenciler tarafından zorbalığa uğrar.

Bahar Dizisini Sevenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 9 Dizi!

5. Kiralık Aşk

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler (5)

Osmanlı dönemine ait pazar yeri eski Van şehri'nde ortaya çıktı Osmanlı dönemine ait pazar yeri eski Van şehri'nde ortaya çıktı

Orijinal Kore dizisi Can Love Become Money’den uyarlanan Kiralık aşk dizisi 2015- 2017 yılları arasında ekrana gelmiştir. Garsonluk yapan, anneannesi, kız kardeşi ve ağabeyi ile yaşayan Defne, ağabeyini kurtarmak için ilginç bir anlaşma yapar. Defne’den ülkenin en başarılı iş adamlarından olan Ömer'i kendisine aşık etmesi istenir. Ömer'in kuralcı, katı ve yalana kesinlikle tahammül etmeyen karakteri olayları içinden çıkılmaz bir hale sokar.

Orijinal dizide ise parayı hayatındaki en önemli şey olarak düşünen genç CEO Ma In Tak(Yun Jung Hoon) hem başarılı hem de zalim bir adamdır. Para takıntısı kendisini tuhaf bir komplonun içinde bulmasına sebep olur.

6. Osmanlı Tokadı

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler (4)-1

Orjinali Rooftop Prince dizisinde Prens Lee Gak'ın zamanda yolculuk ederek (Joseon döneminden günümüz Seol'una yani yaklaşık 300 yıl sonraya) günümüze dönmesini ve Joseon dönemindeyken kaybetti aşkı Park Ha'yı aramasını anlatıyor. Tarihi Kore dizileri başlığı altında da incelenebilen dizi oldukça fazla sayıda izlenme almıştır.

Osmanlı Tokadı dizisinde ise İstanbul'un Fethi sırasında Bizans surlarına ilk Osmanlı bayrağını dikecek olan kişi olmak isteyen Doğan Bey ve Şahin Bey sıklıkla çatışan iki farklı karakterdir. Görev yerlerini izinsiz terk eden bu ikiliye Akşemseddin tarafından bir ceza verilir. Olayların bu şekilde seyrettiği dizi de en sevilen Kore dizilerinden uyarlanan yerli diziler arasında yer almaktadır.

7. Mucize Doktor

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler (3)-1

Mucize Doktor, Kore dizilerinden uyarlanan yerli diziler içerisinde en popüler olan yapımlardan biridir. Mucize Doktor otizmli ve savant sendromlu Ali’nin yaşadıklarını anlatmaktadır. Mucize Doktor Ali’nin doktor olma yolculuğu, hastanedeki hayatı ve sendromunun mesleğine olan etkilerini anlatmaktadır. Bu dizi, Kore uyarlaması diziler içerisinde en popüler olanlardan biridir.

Orijinal ismiyle Good Doctor otizm ve savant sendromu olan genç bir cerrahın hikayesini anlatan bir tıbbi drama dizisidir. Bu iki dizi arasındaki benzerlik diğer uyarlamalara göre çok daha fazladır.

8. Çilek Kokusu

Kore Dizilerinden Uyarlanan Yerli Diziler (4)

Uyarlama dizi Çilek Kokusu, pastacı olmak isteyen fakir bir kız ile zengin ve çapkın bir adamın kesişen hikayesini anlatmaktadır. Birbirleriyle alakası olmayan bu iki gencin yolları Bodrum’da hiç beklemedikleri bir oyunun içinde kesişir.

Orijinal yapım olan The Heirs dizisinde, farklı sosyal sınıflardan gelen iki genç, Los Angeles'ta şans eseri bir şekilde karşılaşmaktadır. Bu karşılaşmanın ardından Kore'nin en zenginlerinin gittiği seçkin bir lisede tekrar bir araya gelir.

Televizyon Tarihinin En İyi Türk Dizileri: Gelmiş Geçmiş En Güzel 10 Türk Dizisi

Sizin Kore dizilerinden uyarlanan yerli diziler arasında favoriniz hangisiydi? Bizlerle paylaşın!