Kültür - Sanat

Kürt sinemasına destek: 11. Duhok uluslararası film festivali sona erdi

50 ülkeden 750 film başvurusu, 107 seçilmiş yapım, farklı coğrafyalardan Kürt sinemacıların buluşması… Duhok Film Festivali, savaşın gölgesinde sinemanın birleştirici gücünü gösteriyor.

Abone Ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Duhok’ta düzenlenen 11. Duhok Uluslararası Film Festivali, 9-16 Aralık 2024 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluştu. 50 farklı ülkeden 750 filmin başvurduğu festivalde, 107 yapım seçkiye alındı. Uzun metraj, kısa film ve belgesellerin yarıştığı etkinlikte "Odak: Hindistan" gibi özel bölümlerle sinema kültürünün farklı tonlarına da yer verildi. Özellikle Kürt yönetmenlerin Kürtçe film yapmalarını teşvik eden festival, samimi atmosferiyle dikkat çekti.

Festival, bölgenin politik ve coğrafi zorluklarına rağmen kusursuz bir organizasyonla gerçekleştirildi. Her yıl giderek artan uluslararası ilgiyi başarıyla yöneten organizasyon ekibi, 100’den fazla gönüllünün desteğiyle yabancı konukları ağırladı.

Sinemaya olan derin ilgi, özellikle yönetmen söyleşilerinde kendini gösterdi. Kürtçe filmlerin İngilizce altyazılı sunulması, farklı dillerden izleyicileri buluşturdu. İran, Türkiye ve Irak’tan gelen Kürt sinemacılarla yapılan interaktif söyleşiler ise ortak bir sinema dilinin nasıl geliştiğini gözler önüne serdi.

Avrupa’daki endüstri odaklı büyük festivallerin aksine, Duhok Film Festivali samimi, mütevazı ve bir o kadar da etkileyici bir sinema deneyimi sundu. Bu yılın en güçlü yapımları arasında yer alan Mehmet Ali Konar’ın “Ceviz Yaprakları Sarardığında” filmi, teknik aksaklıklara rağmen yoğun ilgi gördü. Erbilli yönetmen Sami Sabah’ın "Senarist" filmi ve Orhan İnce’nin “Hevi”si festivalin diğer öne çıkan yapımları oldu.

Festivalde en büyük ödül olan “Yılmaz Güney Ödülü”, uluslararası en iyi kurmaca filme verilirken, bu ödülün Yılmaz Güney’e bir saygı duruşu olduğu vurgulandı. 10.000 dolar değerindeki bu ödül için yarışan 9 film arasında “Inshallah A Boy” (Ürdün-Fransa-Mısır) ve “One of Those Days When Heme Dies” (Türkiye) gibi güçlü yapımlar yer aldı.

Kürt Sineması kategorisinde, en iyi kurmaca filme 5000 dolar değerinde “Altın Yaprak Ödülü” verildi. Bu kategori ayrıca; en iyi yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu, senaryo ve görüntü yönetmeni ödülleriyle geniş bir destek sundu. Festivalin genç yeteneklere verdiği önem de, ödüllerle perçinlendi.

11. Duhok Uluslararası Film Festivali, savaşın gölgesinde bile sinemanın birleştirici ve dönüştürücü gücünü sergiledi. Dünyanın dört bir yanından gelen yapımlara ev sahipliği yapan festival, Kürt sinemasının varlığına ve gelişimine güçlü bir destek sundu.