Türk siyasetinin önemli isimlerinden Meral Akşener'in hayatı ve siyasi kariyeriyle ilgili detaylar. İYİ Parti'nin kurucusu ve lideri olarak tanınan Akşener'in önemli dönemeçleri ve siyasi yolculuğu.
Meral Akşener Kimdir ?
Türkiye'ye göç etmiş muhacir bir ailenin kızı olan Meral Akşener, Baba adı Tahir Ömer, anne adı Sıddıka'dır. Baba tarafı, Diyarbakır'ın Küçük kadı köyü ve bölgenin sayılı Alevi Türkmen köylerinden olan Büyük kadıdan Balkanlara göç ettirilmiş bir aileden gelmektedir.
1974 yılında Bursa Kız Öğretmen Lisesi'nden 'İlkokul öğretmeni' olarak mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin tarih bölümünden mezun oldu. 1979 ile 1982 yılları arasında öğretmen olarak çalışan Akşener, 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesinde araştırma görevlisi oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yakın çağ tarihi dalında yüksek lisans, aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk tarihi dalında da doktorasını tamamladıktan sonra 'Tarih Doktoru' oldu. Kocaeli Üniversitesinde inkılap tarihi bölüm başkanı olarak görev yaptı. Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı'nın kurucularından biri olarak başkanlığını da yaptı.
Meral Akşener Kaç Yaşında?
18 Temmuz 1956 yılında Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Gündoğdu mahallesinde doğan Meral Akşener, 68 yaşındadır.
Meral Akşener medeni durumu?
Evli 1 erkek çocuk annesi 2 torunu var
Tuncer Akşener, Türk siyasetçi Meral Akşener'in eşidir. İkilinin evlilikleri ve birbirlerine olan destekleri kamuoyu tarafından bilinmektedir. Meral Akşener'in siyasi kariyerinde de Tuncer Akşener'in desteği önemli bir rol oynamaktadır.
Siyasi hayatı
Siyasete 1994 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisi'nden İzmit Büyükşehir Belediyesi başkanı adayı olarak girmiştir. 1995 ve 1999 Türkiye genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi milletvekili olarak meclise giren Akşener, 1996 ile 1997 yılları arasında Necmettin Erbakan tarafından kurulan koalisyon hükûmetinde içişleri bakanı olarak görev yaptı. Milli Savunma Komisyonu ile İçişleri Komisyonu üyelikleri yaptı. 4 Temmuz 2001 tarihinde DYP'den istifa ederek, 3 Kasım 2001 tarihinde MHP'ye katıldı. 19 Kasım 2006 tarihli MHP 8. Olağan Büyük Kurultayında MYK üyeliğine seçilen Akşener, 2007, 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili olarak meclise girdi. Kasım 2015 genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmedi. 2017'de MHP'den istifa etti ve İYİ Parti'yi kurdu. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin cumhurbaşkanı adayı olmuştur.
Milliyetçi Hareket Partisi
2001 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne katılan Akşener, 2004 yerel seçimlerinde MHP'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı adayı oldu. 2007 Türkiye genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Bu süre içerisinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye danışmanlık yaptı. En son 1968 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'den Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekili seçilen Muş milletvekili Nermin Neftçi'den sonra, 10 Ağustos 2007 tarihinde Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekilliği görevine seçildi. TBMM'de Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği yaptı. 2011 ve Haziran 2015 genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. Fakat Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmedi.
MHP Genel Başkanlık adaylığı ve ihracı
Muhaliflerin öne çıkan ismi Meral Akşener, Mayıs 2016'da olağanüstü kongrenin engellenmesi üzerine konuşma yapıyor. Kasım 2015 genel seçimlerinde MHP'nin oy kaybederek mecliste temsil edilen dördüncü parti olması üzerine ay sonunda yapmış olduğu basın toplantısında kurultay talebinde bulunmuş ve 'Üzerime düşen her görevi yapmaya hazırım.' demiştir. Mahkeme kararıyla yapılacak olan MHP olağanüstü kongresi için Meral Akşener genel başkan adayı oldu. Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıklandı. MHP Genel Merkezi ise bu kararı tanımadığını bildirdi. 8 Eylül 2016 tarihinden partiden ihraç edildi. Meral Akşener, 19 Haziran 2016 tarihinde Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, partiden ihraç kararına ihtiyati tedbir konulmasını istedi. MHP'nin ihraç kararına açmış olduğu iptal davası, 15 Aralık 2016 tarihinde Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi ve bu kararla partiden ihracı kesinleşti. 6 Ağustos 2020 tarihinde MHP vekili Cemal Enginyurt, kongre sonucunda 715 imza ile genel başkanlığı Meral Akşener'in kazandığını, iptal için mahkeme başvurusunu bizzat kendisinin yaptığını belirtmiştir.
İYİ Parti kurucusu
İYİ Parti, Meral Akşener öncülüğünde 25 Ekim 2017'de kurulmuştur. Meral Akşener partinin ilk genel başkanı seçilmiştir.
24 Haziran 2018 genel seçimleri için İYİ Parti'nin seçime katılabileceği konusunda oluşan tartışmalar sonucunda İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin görüşmeleri sonucunda CHP'den 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti'ye geçti. Böylece oluşan meclis grubu sayesinde İYİ Parti hem teşkilatlarının oluşması hem de grup kurulması nedeniyle seçime girmeye hak kazanmıştır. Diğer yandan Akşener için İYİ Parti'nin TBMM'de siyasi grubu kurulduğundan partisi tarafından aday gösterilmesi seçeneği de mümkün olmuştur.
Akşener, 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı adayı olmak için 2 Mayıs 2018'de YSK'ya başvurdu ve seçmenlerin aday teklifinde bulunabildiği ilk gün olan 4 Mayıs 2018'de gerekli 100.000 imzaya ulaşarak aday olmaya hak kazandı. Aynı zamanda Türk siyasi tarihinin ilk ve tek kadın cumhurbaşkanı adayı olmuştur.
2019 Yerel Seçimleri
Akşener, partisinin yetkili kurullarında alınan kararlar doğrultusunda ve yerel seçim simülasyonlarından elde ettiği sonuçları baz alarak bazı illerin Millet İttifakı'na geçebileceğini öngörüp teşkilat başkanı Koray Aydın'ı CHP genel merkezine gönderdi. Uzun görüşmeler sonucunda iş birliği kararı alındı. İYİ Parti Ankara'da aday çıkarmayı ve bu adayın Mansur Yavaş olmasını istedi. Buna karşın Mansur Yavaş CHP'den aday olması halinde kazanma ihtimalinin yüksek olmasını sebep göstererek ortak aday olmak istediğini bildirdi.
Yapılan iş birliği protokolünce CHP İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Muğla, Aydın, Tekirdağ ve Hatay'da aday gösterdi. İYİ Parti ise Konya, Denizli, Balıkesir, Gaziantep, Trabzon, Samsun ve Sakarya'da aday gösterdi. Niğde, Uşak gibi illerde ve bazı merkez ilçelerde İYİ Parti'nin aday çıkarmak istemesine rağmen CHP'nin adaylarının ısrarı sonucunda bu il ve ilçelerde iki parti seçime ayrı olarak girdi.
Akşener, İstanbul özelinde daha sık olmak koşuluyla Türkiye'nin birçok bölgesine bizzat giderek seçim kampanyasını yönetti. Bu dönemde Kılıçdaroğlu yalnızca ortak mitinglerde Akşener ile konuşma yaptı. İki lider, Balıkesir, Denizli, Antalya, Aydın ve Manisa'da ortak mitinglerle adaylarını tanıttı. Genellikle Kılıçdaroğlu salon toplantılarında, Akşener ise meydanlarda konuşma yapmaya özen gösterdi.
İYİ Parti yapılan seçimlerde büyükşehir ve il belediyesi kazanamadı fakat oy oranı ile üçüncü parti oldu. Bununla birlikte oluşturulan iş birliğinin etkisiyle uzun yıllardır Ak Parti ve MHP'nin yönetiminde olan İstanbul, Ankara, Adana, Bolu, Antalya, Mersin, Bilecik, Artvin, Ardahan ve Kırşehir gibi illeri CHP kazandı.
Millet İttifakı
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi partisi İYİ Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti ile Millet İttifakını oluşturdu.
2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Genel Seçimler
12 Şubat 2022'de başlayan ve 13 kez toplanılan altılı masa toplantısının sonuncusu Saadet Partisi Genel Merkezi'nde yapıldı. 2 Mart 2023 tarihinde yapılan toplantıda ortak bir kanıya varıldığına ilişkin kısa bir metin imzalandı. Toplantı sonrası Akşener parti kurmaylarıyla görüşerek masadaki beş partinin kararını istişare etmek için ayrıldı. Ancak 3 Mart 2023 tarihinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener diğer dört parti ile CHP kanadı arasında gizli birtakım görüşmeler yapıldığını ve şahsi menfaatler neticesinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının onaylandığını belirttiği sert bir konuşma yaptı.
Yapılan görüşmelerle Meral Akşener İmamoğlu ve Yavaş'ın icracı cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları formülü ile masaya döndü. Seçim sürecinde CHP logosu altında dört parti seçime giderken İYİ Parti kendi logosu ile seçime girdi. 9,69 oy oranı ile 43 vekil çıkardı, CHP kontenjanından 1 vekil ile beraber 44 vekile ulaştı. İYİ Parti kanadı seçim sonrası Millet İttifakı'nın bir seçim iş birliği olduğunu ve bu iş birliğinin sona erdiğini açıkladı.
2024 Yerel Seçimleri
Başkanlığını yapmış olduğu İYİ Parti'de, GİK üyelerinin aldığı kararla tüm Türkiye'de 81 ilde kendi adayları ile seçime gireceğini açıklamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı için Buğra Kavuncu'yu[49], İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı için Ümit Özlale'yi, Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığı için ise eski Ankara Gücü Spor başkanlığını yapan Cengiz Topel Yıldırım'ı aday göstermiştir.
Seçime giden süreç esnasında kampanyasını sert bir CHP karşıtı söylem ve üçüncü bir siyaset yolu açma hedefi üzerine kurgulamıştır. Önceki seçimlerde sıkça desteklediği ve geçmiş yılın cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylaştırılmalarını talep ettiği Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a karşı - önceki üslubunun tersine çıkarak- eleştirilerde bulunmuştur.
İYİ Parti seçimlerde Türkiye genelinde %3.7 oy almıştır ve 2019'a kıyasla üçüncülükten altıncılığa gerilemiştir. Hiçbir büyükşehir seçiminde kayda değer bir oy seviyesi de yakalayamamıştır. Diğer illerde ise Çanakkale, Ordu ve Nevşehir'de ilk iki parti seviyesine girebilmiştir.
2024 yerel seçimlerinde partisinin yarışı mağlubiyetle bitirmesi ve tek başına seçime katılarak sadece Nevşehir ilini kazanması nedeniyle parti içi yoğun baskılar gelmesi üzerine İYİ Partinin bir kez daha kurultaya gitmesine karar vermiştir. Bu kararını yaptığı basın açıklamasıyla duyurmuştur. 8 Nisan 2024 tarihinde yapmış olduğu yazılı açıklama ile kongrede aday olmayacağını açıklamıştır.