DEM Parti Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, İmralı Cezaevi'nde Abdullah Öcalan ile gerçekleştirilen görüşme ve ardından yayımlanan açıklama metnine ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Halk TV’de katıldığı Rota programında, çözüm süreci, yeni anayasa tartışmaları ve Cumhur İttifakı ile ilgili iddialara yanıt verdi.

“Beklenen adımlar atılmamış”

Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'in Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşmeye değinen Beştaş, yayımlanan açıklama metniyle ilgili olarak şunları söyledi:

DEM Parti Heyeti, 6-7 Ocak’ta beş partiyle görüşme gerçekleştirecek DEM Parti Heyeti, 6-7 Ocak’ta beş partiyle görüşme gerçekleştirecek
  • "Dikkatle okunmalı. Kürt ve Türk halklarının kardeşliği, demokrasiye evrilme ve çözüm sürecine dönüş umutlarının yer aldığını görüyoruz. Öcalan, ‘hazırım’ dediğine göre beklenen adımlar atılmamış.”

“Cumhur ittifakı konsensus sağlamış”

Cumhur İttifakı’nın bu süreçteki rolüne değinen Beştaş, Öcalan’ın açıklamasındaki Bahçeli ve Erdoğan göndermesinin karşılıklı bir uzlaşıyı işaret ettiğini belirtti:

  • "İlk başta Bahçeli’nin çağrısı, Erdoğan’dan habersiz mi diye tartışıldı ama böyle bir uzlaşı olmadan adım atılacağını düşünmüyorum."

“Metin içeriği boş değil”

Bazı kesimlerin açıklama metnini “yol haritası sunmuyor” şeklindeki eleştirilerini haksız bulduğunu ifade eden Beştaş, metindeki yedi maddenin süreç hakkında önemli ipuçları verdiğini söyledi:

  • "Bu süreç demokratik dönüşüm için umut veriyor. Anayasa Mahkemesi kararlarının dahi tanınmadığı bir Türkiye'de, demokratikleşme ihtiyacı ortadadır."

Yeni Anayasa ve Erdoğan’ın adaylığına destek iddiaları

Yeni anayasa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına destek verileceği iddialarını da yanıtlayan Beştaş, şu ifadeleri kullandı:

  • "Her seçim öncesi Kürtler ile AK Parti’nin anlaştığı iddiaları ortaya atılır. Biz müzakereyi her koşulda savunuruz ama siyaseten mücadeleyi bırakmayız. HDP’ye kapatma davası olan bir süreçte ittifak ihtimali çıkarılması mümkün mü? Erdoğan ve Bahçeli'nin sürece olumlu bakması değerlidir ama bu, bizim siyasal duruşumuzu değiştirmez."

Çözüm sürecine dönüş umudu

Beştaş, Kürt meselesinin çözümü için demokratik ve siyasal yöntemlerle müzakerelerin devam etmesi gerektiğine dikkat çekti:

  • "2013-2015 yıllarında olumlu sonuçlanmamış olsa da bu süreçlerden ders çıkarmamız mümkün. Çözüm sürecine dönüş için adımların atılması büyük önem taşıyor."

 

Kaynak: Halk TV