AMED TV - DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Turgut Özal'ın evinden çıkan 'gizli' ibareli MGK Raporu'nu Meclis'e sundu. Rapor, 90'lı yıllarda işlenen ağır insan hakları ihlallerini araştıracak bir Meclis araştırma komisyonu talebiyle birlikte gündeme getirildi.

Geçtiğimiz günlerde Turgut Özal'ın satılan evinden çıkan ve ardından hurdacıya satılan 'gizli' ibareli 'Psikolojik Etkinlik Raporu' Meclis gündemine taşındı.

DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, konuya ilişkin Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısının yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergelerini ve araştırma önergesini Meclis'e sundu.

Geçtiğimiz hafta basına yansıyan habere göre Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a 1992 yılında sunulan 'gizli' ibareli Psikolojik Etkinlik Raporu' sahafta bulunmuştu. Raporda Kürt iş insanlarının infazının MGK kararı olduğu ifade edilmiş, MGK'ya bağlı 'Toplumla İlişkiler Başkanlığı'nın
(TİB) görev alanı ve etkinliğinin nasıl genişletileceğine dair bilgiler yer almıştı.

'İnfazların MGK kararı olduğu ilk kez resmi olarak tescillendi'
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Buldan, hazırladığı soru önergelerinde Özal'ın evinden çıkan 'Psikolojik Etkinlik Raporu'nda Kürt iş insanlarının infazının MGK kararı olduğunun ilk kez resmi olarak tescillendiğini dile getirdi.

Özal'ın evinde bulunan rapordan bir yıl sonra faili meçhuller art arda geldi
Buldan'ın soru önergesinde rapora dair şu ifadeler yer aldı: 'Raporda … 'bütün tedbirlere rağmen ülkenin bütünlüğüne kasteden silahlı ve bölücü terör olayları giderek yoğunlaşan ve hatta ülkenin geneline yönelik artarak yaygınlaşan bir nitelik kazanma istidadı göstermektedir' denilerek açıkça söylenmemekle beraber demokratik hukuk devleti kuralları ile PKK ile mücadele edilemediği itiraf edilerek, hukuk dışı yeni yöntemlere başvurulacağının sinyalleri verilmiştir. Türkiye'nin siyasi kaderini belirleyen bu raporda, Jandarmaya 'Mahalli şartlara uygun olarak aşiret reislerinin nüfuzlarını kırarak, devlet otoritesini sağlamak', 'Örgüte destek sağladığı bilinen iş adamlarına karşı özel tedbirler uygulamak' gibi psikolojik savaştaki en önemli görevler verilmiştir. Bu rapordan hemen 1 yıl sonra 1994 yılında Kürt iş adamlarına yönelik faili meçhul cinayetlerin art arda işlenmesinden, Jandarmanın iş adamlarına nasıl bir özel tedbir uyguladığı anlaşılmaktadır.
Bugün ortaya çıkan resmi nitelikteki bu 'Psikolojik Etkinlik Raporu' ile yıllardır sadece sözlü ifadelere dayandırılan bu listenin varlığına ilişkin şüpheler tamamen ortadan kalkmıştır.'

Psikolojik etkinlik raporu delil olarak kabul edilecek mi?
Buldan, önergelerde Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısına şu ortak soruyu yöneltti: 'İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmadığı gerçeğinden hareketle, yeni ortaya çıkan ve ağır insan hakları ihlalleri/suçlarının talimat belgesi niteliğinde sayılabilecek 'Psikolojik Etkinlik Raporu' da delil kabul edilerek hukuksuzluk politikalarının, faili meçhul cinayetlerin ve işkencelerin sorumlularının açığa çıkartılması amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır?'

Düşen dava dosyaları yeniden açılacak mı?
Buldan ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a 'Zamanaşımına gerekçesiyle yargılaması düşen dava dosyalarının yeniden açılarak yargılama sürecinin başlatılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mı?' sorusunu da yöneltti.

Süleyman Soylu, Sırrı Süreyya Önder'den helallik istedi, Önder'in cevabı ne oldu Süleyman Soylu, Sırrı Süreyya Önder'den helallik istedi, Önder'in cevabı ne oldu

Buldan Özal'ın evinden sahafa ulaşan bu yeni belge; Psikolojik Etkinlik Raporunun yeni bir delil olarak kabul edilerek 90'lı yıllarda işlenen ağır insan hakları ihlallerini araştıracak bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiği bir araştırma önergesini de Meclis'e sundu.