Tunceli Belediyesi Eşbaşkanı Birsen Orhan  emniyet'e ifade verdi Tunceli Belediyesi Eşbaşkanı Birsen Orhan emniyet'e ifade verdi

Van'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölüm soruşturması, ihmaller ve şüphelerle gündemdeki yer korunuyor. Van Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden Avukat Medine Turantaylak, dosyada ihmaller zincirinin örtbas edilmek istendiğini belirterek, "Rojin'in intihar ettiğini söylemesi doğru değil" dedi.

Otopsi raporu ve eksiklikler

İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı otopsi raporunda, Kabaiş'in ölüm nedeninin “suda boğulma” olduğu kaydedildi. Ancak ölümün intiharı mı yoksa bir dış müdahale sonucunun netleştirilmesidi. Van Barosu, rapordaki eksikliklerin talebiyle itiraz etti ve Kabaiş'in telefonunun detaylıca incelenerek saldırıya iletilmesini istedi.

Üniversite güvenlik zafiyetleri

Avukat Medine Turantaylak, üniversite öğrencilerindeki güvenlik açıklarına dikkat çekti:

“Üniversite ile sınır köy arasında bölgede mevcut güvenlik önlemleri alınmadı. Kampüs girişleri sivillere açık ve güvenlik kontrolleri yetersiz. Bu ihmaller, tüm bilgilerin sağlanması için risk oluşturur.”

Gizlilik kararı ve delillere erişim sorunu

Soruşturma dosyasındaki gizlilik ihlali nedeniyle avukatlar ve aile tüm delillere erişilemiyor. Turantaylak, geliştirilen otopsi raporlarının temel şüphelerini aydınlatacak incelemeleri içerdiğini vurguladı:

“15 sayfalık raporda ölüm nedenine ilişkin aydınlatıcı bilgiler yer almıyor. Yeniden ayrıntılı bir rapor hazırlama talebinde bulundunuz.”

Üniversite ve yurt yönetiminin sessizliği

Rojin Kabaiş'in babası Nizamettin Kabaiş, yurt ve üniversite yönetimi hakkında şikayetçi olmuştu. Turantaylak, bu ülkelerin sessizliğini eleştirdi:

“Ne üniversite ne de rektörlük bir açıklama yaptı. Yurt yönetimi, Rojin'in kayıp haberini ailesine bir gün sonra iletti. Bu durumun, ihmalkârlığını açıkça ortaya koyuyor.”

Kadına şiddet ve cezasızlık politikaları

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında konuşan Turantaylak, kadın cinayetlerinin derinlemesine araştırılmadığını ve cezasızlık politikalarının bu ölümleri teşvik ettiğini belirtti:

“Ekim yerinde 48 kadın öldürüldü. Bu durum bir cins kırımıdır. Devletin kadına yönelik güçlü mücadele politikası etkisiz kalıyor.”

Rojin Kabaiş'in ölüm soruşturmasında ihmallerin giderilip giderilmeyeceği ve adaletin sağlanıp sağlanamayacağı kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

Kaynak: Artıgerçek