Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Meclisi tarafından, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Genel Merkezi'nde düzenlenen "Barışı İnşa Etmek; Olanaklar, Olasılıklar, Yöntemler" adlı panelde, Ortadoğu’daki barış süreci ve Türkiye'nin Kürt sorununa dair önemli açıklamalar yapıldı. Etkinliğe, HDK Kadın Koordinasyonu üyesi Sebahat Tuncel, barış akademisyeni ve AKP kurucularından Fatma Bostan Ünsal, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Panelin moderatörlüğünü Remzi Altunpolat üstlendi.
‘Ortadoğu’nun İdeolojik kimliğine müdahale var’
Panelde söz alan Sebahat Tuncel, Ortadoğu'daki mevcut sorunların çözülmemesinin arkasındaki en önemli sebeplerden birinin devletlerin bu sorunlar üzerinden kendi politikalarını yürütmesi olduğunu ifade etti. Tuncel, "Filistin ve Kürt sorunu çözülmüyor çünkü bu sorunlar, devletler tarafından kendi çıkarları doğrultusunda kullanılıyor" dedi. Ayrıca, Ortadoğu’nun ideolojik kimliğine yönelik ciddi bir müdahale ve baskının olduğunu vurguladı.
‘Barış için devamlı çaba gerekir’
Fatma Bostan Ünsal, barışın ancak adalet ve eşitlik ile mümkün olabileceğini belirtti. Kuzey İrlanda’daki barış sürecini örnek vererek, “Barış talepleri asla durmamalıdır. Barış için sürekli pedal çevrilmelidir” diye konuştu. Bostan Ünsal, Türkiye'deki barış sürecinin de doğru adımlar atılarak inşa edilebileceğini ifade etti.
‘Muhatapsız barış oluşmaz’
Mehmet Emin Ekmen ise Türkiye’deki barış sürecinin başarıya ulaşabilmesi için diyalog kurmanın zorunlu olduğunu savundu. “Barış, konuşarak inşa edilir. Savaş kolay, barış ise zordur. Bunun için kararlılık ve geçmişten ders almak gereklidir” diyen Ekmen, Türkiye’nin geçmişteki barış girişimlerinden ders çıkarması gerektiğini belirtti.
‘Kürtlerin hukuki hakları pazarlık konusu olamaz’
Sebahat Tuncel, Türkiye’deki Kürt sorununun sadece bir siyasi mesele olmadığını, aynı zamanda bir haklar meselesi olduğunu vurguladı. Tuncel, Kürtlere uygulanan “sömürge hukuku”nu eleştirerek, devletin Kürt kimliğini tanımadığını ve halkın iradesine rağmen politikaların şekillendirildiğini söyledi. “Türkiye’de barış ancak halkın iradesinin tanındığı, insan haklarının ön planda olduğu bir zeminde mümkün olabilir” diyen Tuncel, barış sürecinde temel insan haklarının pazarlık konusu yapılamayacağını ifade etti.
‘Barış tüm Türkiye’nin sorunudur’
Tuncel, barış sürecinin sadece bir siyasi partinin ya da bölgenin sorunu olmadığını, tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir mesele olduğunu belirterek, barış için toplumda güvenin sağlanması gerektiğini vurguladı. "Bu mesele, sadece bir siyasi partinin değil, tüm Türkiye'nin sorunudur" diyen Tuncel, halkların iradesine saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.