Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de anadil üzerindeki baskılara dikkat çekti. Meclis'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Temelli, özellikle Kürtçe'nin kamusal alanda hâlâ yasaklı olduğunu vurguladı.
Türkiye’de birçok dilin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Temelli, Kürtçe’nin ise en fazla baskı altında olan dil olduğunu ifade etti. Temelli, "Diğer azınlık dillerine yönelik fiili bir eğitim hakkı mevcutken, Kürtçe için böyle bir durum söz konusu değil. Kamusal alanda kullanımı bile kısıtlanıyor" dedi.
"Kürtçe tiyatrolar yasaklanıyor, Belediyelerin hizmet dili kısıtlanıyor"
Kürtçenin sadece eğitimde değil, tiyatro, belediye hizmetleri ve yargı alanında da ciddi baskılarla karşılaştığını belirten Temelli, “TRT Kürdi gibi devlet denetimindeki platformlar dışında, Kürtçenin kamusal kullanımı sistematik olarak sınırlandırılıyor. Tiyatrolar yasaklanıyor, belediyelerde Kürtçe hizmet sunumu engelleniyor, mahkemelerde Kürtçe savunma hakkı dahi tanınmıyor" ifadelerini kullandı.
"Meclis’te Kürtçe selamlaşmaya bile müdahale ediliyor"
Temelli, Meclis’te Kürtçe bir selamlama yapılmasının bile yasaklandığını belirterek, “Anayasa’nın koruduğu dokunulmazlık kürsüsünde bile, Kürtçe konuşmamız engelleniyor. Her defasında Meclis Başkanvekili bize resmi dilin Türkçe olduğunu hatırlatıyor. Ancak bu, halkın temsilcileri olarak doğal bir hakkımızdır ve engellenemez” dedi.
"Meclis, halkın sorunlarını çözmüyor"
Meclis’in, toplumun beklentilerini karşılamadığını da vurgulayan Temelli, "Meclis çalışmıyor, çalışsa da halkın ekonomik ya da sosyal sorunlarına çözüm üretmiyor. Bunun yerine, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği yasaları tekrar onaylayarak bir kısır döngü yaratıyor" ifadelerini kullandı.