Z kuşağı gençlerinin arasında son dönemde bazı kelime kalıpları sık sık kullanılıyor; örneğin incel, alfa erkek ya da sigma kuralları. Gençlerin bu yurtdışından ithal jargonu zaman zaman daha eski nesiller tarafından anlaşılamayabiliyor. Bu nedenle internette sigma kuralları nedir gibi soruların sık sık sorulduğuna şahit olmaktayız.

Kadın erkek ilişkileri zamanın başlangıcından beri dünyanın en önemli konularından biri oluvermiştir. Kadın haklarının çok sıkı korunduğu bugünlerde erkekler arasında oluşan yeni bir literatür, kadınların, daha doğrusu genel olarak insanların umursanmamasını ve bireyin kendisine dönmesinin önemli olduğunu söylemektedir. Sigma kuralları da aslında bu literatürün bir parçası.

Bu yazımızda sizlere sigma kuralları konusunu açacak, gençler arasındaki bu yeni tabirleri sizlere tanıtacak ve böylece onların dilini daha kolay anlayabilmenizi sağlayacağız. İyi okumalar.

Sigma Kuralları Nedir?

Sigma kuralları denildiğinde aklımıza pek çok şeyin geldiğini söyleyebiliriz. Bilimsel literatürde de sigma tabiri, hatta bizzat 6 sigma kuralı isimli bir teori dahi yer almaktadır.

Yazımızda bu kullanımlardan da bahsedeceğiz, ancak önce sigma kelimesinin sözlük anlamına bir göz atmakta fayda var.

Sigma, eski Yunan alfabesinde bulunan harflerden biridir. Türkçe'de "S" harfini ve sesini karşılar, ancak kullanım yerine göre "Z" harfini ve sesini de karşılayabilir.

Sigma Kuralları (5)

Sigma sembolü bunun yanı sıra matematikte de toplama işareti için kullanılmaktadır. Özel kullanım alanı ardışık sayıların ve dizilerin toplamını göstermektir.

Sigma Erkek Nedir, Kime Denir?

Şimdi gelelim sigma kuralları ne demek sorusunun cevabına, nitekim kelime anlamıyla sigma ile burada bahsedeceğimiz sigma birbiriyle tam anlamıyla alakasız.

Son dönemde erkek tipleri Yunan alfabesi harfleriyle tanımlanıyor: Alfa erkek, Beta erkek, Omega erkek ve Gamma erkek gibi çeşitli tipler var. Her erkek tipinin belli özellikleri var.

Örnek vermek gerekirse Alfa erkek direkt olarak ortamın liderini, en baskın karakterini tanımlar. Vladimir Putin gibi, Fatih Terim gibi, Ergin Ataman gibi, LeBron James gibi insanlar Alfa erkek tipindendir.

Beta erkekler ise daha ziyade takipçidirler, ortamda yerleri ve belli bir görevleri olsa dahi baskın değildirler. Kemal Kılıçdaroğlu gibi, Ted Mosby gibi insanların bu sınıfa girebileceğini söyleyebiliriz.

Sigma erkekler ise aslında bütün bu kesişim kümelerinin dışında kalmaktadır. Tanımlanamayan, tanımlanmak istemeyen bir güruhu "tanımlamak" için kullanıyoruz sigma erkek tabirini.

Sigma Kuralları (3)

Sigma erkek tam olarak nedir? Sigma erkek için basitçe "sürüden ayrı kalmak isteyen alfa" diyebiliriz. Aslında baskın bir insandır sigma erkek, fakat toplum içinde bulunmayı pek istemez. Bulunmak zorunda kaldığında da çoğunlukla umursamaz tavırlar sergiler ve eylemlerinin diğerleri için sonuçlarını düşünmez.

Kimler sigma erkek sorusunun cevabı için verebileceğimiz örnekler Breaking Bad dizisinden Walter White, Drive filminde Ryan Gosling'in canlandırdığı karakter, Lost dizisindeki Sawyer veya American Psycho filmindeki Patrick Bateman olabilir.

Sigma Kuralları Nedir?

Sigma kuralları aslında birkaç yıl önceye dayanan bir internet akımı. Çoğunlukla dizi, film veya spor etkinliklerindeki bazı sahneler alınıyor, bu sahnelerin arkasına çoğunlukla "Drive Forever" isimli bir müzik konuluyor ve arkasından bir karakter analizi yapılıyordu.

Örnek vermek için Breaking Bad dizisindeki bir sahneye bakalım. Bu sahnede Walter White, alfa erkek konumundaki Tuco Salamanca ile konuşuyor. Tuco'nun baskın karakterine karşı geliyor ve sonucunu umursamayacağı bir patlama ile alfa erkeği bastırmayı başarıyor. Arkasından da video bir sigma kuralının anlatılmasıyla son buluyor.

Sigma Erkek Nedir-1

Her videoda kullanılan farklı farklı sigma kuralları var, fakat bu kuralların bir araya getirildiği yazılar da mevcut. Çok fazla kural olduğu için tamamını tanıtamıyoruz, fakat sigma erkek akımından kalan bazı kuralları sizler için derledik.

Sigma Kuralları Tam Liste

Sizin için hazırladığımız sigma kuralları listesi ile yazımıza devam edelim.

  • Asla sonraki hamleni belli etme.
  • Cevabını sözlerle değil, eylemlerinle ver.
  • Kimseye tam olarak güvenmemeyi öğren.
  • Yalnızlığı seç, insanların düşüncelerini umursama.
  • Sessiz kal, gerektiğinde konuş.
  • Yönlendirilen olma, yönlendiren ol.
  • Sürünün dışında kalmayı öğren.
  • Her zaman çekip gitmeye ve arkana bakmamaya hazırlıklı ol.
  • Kimseye hiçbir zaman tam anlamıyla bağlanma.

Bu sigma erkek kuralları bir nevi yaşam tarzı manifestosu olarak da görülebilir. Sigma erkekler çoğunlukla yalnızlığı tercih eder. İnsan içine çıkarlar, fakat gereksiz sohbetlerden uzak dururlar. Gereksiz sohbet etseler bile günün sonunda daha fazlasını pek umursamazlar.

Kurallarda da bahsedildiği üzere sigma erkekler söz değil eylem insanıdırlar. Eğer ki bir konu hakkında konuşacaklarsa, bir konu hakkında vaat vereceklerse, henüz vaadi verdikleri anda o eylemi gerçekleştirmek için hazırlıkta bulunurlar.

Sigma Kuralları (1)

Yani aslında sigma erkek bir ortamın en baskın insanıdır, sadece baskın olmak istemez, bunun için çaba sarf etmez. Kendi isteğiyle sürünün bir parçası olmayı bırakmıştır.

Sigma olmak ne demek sorusu sorulduğunda artık nasıl cevap vereceğinizi biliyorsunuz. Ancak bu hayat tarzını tercih edip etmemek size kalmış elbette.

Altı Sigma Kuralı Ne Demek?

Sigma kuralı ne demek sorusu sorulduğunda aklımıza sadece "sigma erkek" tabiri gelmemeli. Bunun yanı sıra iş hayatında kullanılan bir sigma kuralı tabiri daha var.

İş literatüründe 6 sigma kuralı olarak bilinen bu kurallar bütünü, aslında bir yönetim stratejisidir. Bu strateji, iş sürecinin tanımlanması, ölçülmesi, analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve kontrolü için kolay ve etkili istatistik araçlarının kullanımı olarak tanımlanabilir.

Sigma Erkek Nedir

Altı sigma kuralı ilk olarak 1970'lerde Japon firması Motorola tarafından kullanılmış, sonrasında da dünya geneline yayılmıştır. Şu anda pek çok uluslararası şirket bu stratejiyi uyguluyor.

Altı sigma kuralında yer alan ilkeler şunlar:

  • Müşteri Odaklılık
  • Verilere dayalı yönetim
  • Sürece odaklılık
  • Proaktif yönetim
  • Sınırsız işbirliği
  • Yukarıdan aşağıya eğitim