Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin 2015'teki katledilmesine dair sanık polisler hakkında verilen beraat kararına yapılan itiraz, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, kararın hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde vurularak yaşamını yitirdi. Elçi’nin ölümüne dair açılan davada, sanık polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi hakkında beraat kararı verildi. Ailenin avukatları, yerel mahkemenin kararını istinaf mahkemesine taşıdı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, itirazı reddetti ve yerel mahkemenin kararında "hukuka aykırılık bulunmadığını" belirtti.

Gerekçeli karar

Gerekçeli kararda, ilk derece mahkemesinin kararında hukuka aykırı bir durum olmadığı ve delillerin hukuka uygun şekilde toplandığı vurgulandı. Sanıklar hakkında verilen beraat kararlarının, görüntüler, bilirkişi raporları ve tanık ifadeleriyle uyumlu olduğu ifade edildi.

Cinayetin ardındaki sorular

Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından açılan soruşturmada, sanık polisler "bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçlamasıyla yargılandı. Ancak, olay yerinde yapılan incelemelerde mermi izleri tespit edilmediği için, kurşunun hangi silahtan çıktığına dair kesin bir sonuca ulaşılamadı. Elçi’nin öldürülme anları sokak kameralarına kaydedildi ancak kamera kayıtlarının incelenmesinde birçok eksiklik olduğu öne sürüldü.

Tahir Elçi davasında cezasızlık tepkisi: 80 baro ortak açıklama yaptı Tahir Elçi davasında cezasızlık tepkisi: 80 baro ortak açıklama yaptı

Delil yetersizlikleri ve soruşturma

Duruşmalar sırasında, bazı tanıkların ifade değişikliği ve baskılar nedeniyle ifade verdikleri iddiaları gündeme geldi. Özellikle, tanık Deniz Ataş, gözaltına alındığı dönemde işkenceye uğradığını ve savcı tarafından ifadeye zorlandığını belirtti. Ayrıca, dava sürecinde kaybolan kamera kayıtları ve eksik deliller, soruşturma sürecinin ne kadar karmaşıklaştığını gözler önüne serdi.

Ggd Cd Oc X U A A H9Rh

Tartışmalı davutoğlu açıklaması

Dava sürecinde, dönemin Başbakanı ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, Elçi’nin öldürülmesinin siyasi bir suikast olduğunu söylemesi, dava sürecinin en çok tartışılan noktalarından biri oldu. Davutoğlu'nun mahkemeye çağrılması talepleri, mahkeme tarafından reddedildi.

Güvenlik kamerası raporu

Diyarbakır Barosu, olayla ilgili güvenlik kamera kayıtlarını Londra’daki Forensic Architecture (Adli Mimarlık) kuruluşuna gönderdi. Kuruluş, teknik raporunda üç polisin doğrudan ateş hattında olduğunu ve silahlarını birden fazla kez ateşlediklerini belirtti. Bu rapor, sanık polislerin suç şüphesi altında olduklarını gösterdi.

Kaynak: Haber Merkezi