AMED TV - Malatya'da yaşanan deprem, bölgede büyük korku ve paniğe yol açarken, Türkiye genelinde vatandaşlar, yaşadıkları bölgenin deprem risk durumunu sorgulamaya başladı. Türkiye, farklı bölgelerde değişen derecelerde deprem riski taşıyan bir coğrafyaya sahip. Peki, hangi iller 1. derece, 2. derece ve 3. derece deprem riski taşıyor? İşte, Türkiye’nin deprem risk haritası:
1. Derece Riskli Bölgeler
- İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
2. Derece Riskli Bölgeler
- Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak ve diğerleri; Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
3. Derece Riskli Bölgeler
- Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
En Az Riskli Deprem Bölgeleri
Türkiye Deprem Haritası'na göre, deprem riskinin en az olduğu iller dördüncü ve beşinci grupta yer alıyor. Bu iller arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor.