Bahçeli’nin çağrısı üzerine HÜDAPAR’dan açıklama Bahçeli’nin çağrısı üzerine HÜDAPAR’dan açıklama

AMED TV - TBMM’deki bütçe maratonu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, 2025 Bütçe Kanun teklifini eleştirerek şeffaflık eksikliğine dikkat çekti.

Sayıştay’ın şeffaflık sorunları ve bütçe farkları

CHP İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu. Türeli, 2025 Bütçe Kanun teklifi ile ilgili yapılan eleştirilerin temelinde, bütçedeki ödenek artışlarının ve harcama kalemlerinin yeterince açıklanmaması olduğunu vurguladı. “Genel Uygunluk Bildirimi’nde bütçedeki ödenek artışlarının dayanağı gösterilmemiş ve artan ödeneklerin nereye harcandığı belirtilmemiştir. Bu, ciddi bir problem ve görüşmelerin seyrini olumsuz etkileyen bir durumdur” dedi.

2023 yılı kesin hesaplarına dair yapılan görüşmelerde Türeli, merkezi yönetimin başlangıç bütçe ödeneği ile yıl sonu ödeneği arasındaki 2 trilyon 482 milyar liralık farkı eleştirdi. “2023 yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi’nde ödenek üstü harcamalara ilişkin bir tablonun olmaması, Sayıştay’ın görevini yeterince yapmadığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Dedektif gibi çalışmak zorundayız

Türeli, Sayıştay’ın sunduğu Genel Uygunluk Bildirimi’nin yanıltıcı olduğunu savunarak, “Biz bu farkların nedenlerini açıklamak için dedektif gibi çalışmak zorunda kaldık” dedi. Ayrıca, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin ardından uygulanan olağanüstü halin, bütçe üzerindeki etkilerine de dikkat çekti. “Olağanüstü hal yasası, Cumhurbaşkanına bütçe ödeneklerini artırma yetkisi veriyor. Ancak bu durum, bütçe hakkının ihlaline yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA