AMED TV - Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayımladığı istatistiklere göre, 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte her yıl 8. sınıftan mezun olan çocukların bir kısmı liseye kaydolmuyor. Verilere göre, 2017-2018 eğitim öğretim döneminden bu yana yaklaşık 1,3 milyon öğrenci açıköğretim de dahil olmak üzere liseye kayıt yaptırmadı. Liseye kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 1 milyon 55 bin 220’de kalırken, mezun olan ve kayıt yaptıran öğrenciler arasındaki fark 136 bin 636 olarak kaydedildi.

Bu durum, 4+4+4 sisteminin son dört yılına dair eleştirileri yeniden gündeme getirirken, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci de Ankara'da düzenlenen Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu'nda sistemde yapılacak değişikliklerin sinyalini verdi. Yelkenci, mevcut sistemin sadece çoktan seçmeli sınavlara dayalı olmasının yetersizliğine dikkat çekerek, “Beceri örgüsü temelli bir müfredatın bugünkü öğrenciyi sadece çoktan seçmeli bir sınavla seçen bir yaklaşımın, kötürüm bir yaklaşım olacağı şüphesizdir,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, ortaokuldan liseye ve liseden üniversiteye geçiş sistemlerinde daha kapsayıcı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yusuf Tekin duyurdu: 20 Bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı Yusuf Tekin duyurdu: 20 Bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

Eğitimci Ali Taştan ise Yelkenci’nin açıklamalarını değerlendirdi. Taştan, 4+4+4 sisteminin eğitime büyük zarar verdiğini vurgulayarak, “Sistemin son 4 yılında, üniversite sınavına giren öğrenci sayısını azaltmayı hedeflediler. Ancak bu, kamu okullarında kapasite boşluğuna yol açtı. İmam hatip liseleri de yüzde 50 oranında boş kaldı. Kamunun giderleri arttı, özel liselerin sayısı yükseldi,” dedi. Taştan, bu sistemin başından beri eleştirildiğini ve daha önce 1+3+5 sistemi önerildiğini hatırlatarak, "Şimdi yarattıkları tahribatı düzeltmeye çalışıyorlar," şeklinde konuştu.

Kaynak: AA