AMED TV - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla, Avrupa ülkelerinden getirilen değeri 150 euroyu geçmeyen eşya ve 1500 euroyu aşmayan ilaçlar için uygulanan vergi oranı yüzde 20'ye yükseltildi. Değişiklik, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
Her bir yolcu için kıymeti 150 euroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 euroyu geçmeyen ilacın Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda uygulanan yüzde 18 vergi oranı, 15 gün sonra yürürlüğe girmek üzere yüzde 20'ye yükseltildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda değişiklik yapılmasında dair karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
15 gün sonra yürürlüğe girecek
4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 62'nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan yüzde 18 ibaresi yüzde 20 şeklinde değiştirildi. Bu uygulama 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
Aynı kararın 126'ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine '1500 euroyu aşmayan,' ibaresinden sonra gelmek üzere 'bir gerçek kişiye gelen' ibaresi eklendi.
Engelli yurttaşlar için muafiyet hakkı
Kararla, Milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma sokulan eşyaya ilişkin olarak da düzenleme yapıldı. Sermayesinin yarısı veya daha fazlası doğrudan Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulan vakıflara veya Savunma Sanayii Başkanlığına ait şirket ve müesseseler adına getirilen savunma amaçlı eşyaya, ithal edilecek eşya listesinin onaylanması şartıyla muafiyet tanındı.
Engelli vatandaşların sosyal hayata kazandırılmaları amacıyla tanınan muafen özel tertibatlı araç ithal etme hakkı çerçevesinde, çağın değişen teknolojik şartları ve vatandaş talepleri dikkate alınarak elektrikli motorlu araçlar da muafiyet kapsamına alındı.
Antrepo işlemlerine düzenleme
Bu arada, Ticaret Bakanlığının 'Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i de Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelikle, antrepo içinde ve dışında yapılacak elleçleme iznine ilişkin başvuru süreci düzenlenerek, elleçleme başvurusunun sonuçlandırılmasına ilişkin esaslar açıklığa kavuşturuldu.
Yönetmelikle, antrepo işleticilerince verilen götürü teminat tutarları ve gümrük laboratuvarlarında yapılan tahlillerden alınan ücretler de güncellendi.
Öte yandan, Bakanlığın iki ayrı Gümrük Genel Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğler, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan bazı eşyanın sınıflandırılmasına ilişkin kararlar doğrultusunda düzenlendi.