Çatalhöyük Giriş Ücreti Alıyor Mu?

Doğal güzellikleri, verimli toprakları ve binlerce yıllık tarihiyle Anadolu tüm dünyanın en bilinen bölgelerinden biri. Yaklaşık bin yıldır Türk yurdu konumundaki Anadolu, öncesinde de onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler farklı şehirler kurmuş ve yaşamlarını bu şehirlerde sürdürmüştür. Çatalhöyük ve Göbeklitepe gibi bazı şehirler günümüze kadar ulaşmıştır. Bu şehirler günümüzde turistlerce sık sık ziyaret ediliyor, "Çatalhöyük giriş ücreti ne kadar" gibi sorular karşımıza sık sık çıkıyor.

Konya'da bulunan Çatalhöyük, klasik bir Anadolu medeniyeti kenti görünümü sunuyor bizlere. Birbirine epey yakın kerpiç evlerden oluşan şehir, Milattan Önce dünya tarihi meraklıları için tam bir cevher konumunda. Yılda binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

Çatalhöyük Kısa Tarihi

Çatalhöyük giriş ücreti alıyor mu sorusundan önce kısaca Çatalhöyük’ün tarihinden bahsedelim…

Çatalhöyük, günümüzde Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan bir tarihi kenttir. Tarihinin 7.000 yıl öncesine dayandığı, Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı'nda yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Çatalhöyük'te doğu ve batı yönlerine uzanan iki ayrı höyük bulunmaktadır. Batı höyüğünün biraz ilerisinde eski bir Bizans yerleşimi de bulunmaktadır.

Bilinen en eski köy yerleşimlerinden olan Çatalhöyük, köyden kente geçiş sürecinde olmasıyla da dikkat çekmiştir. Çatalhöyük'te tam 2.000 yıl boyunca yerleşimin devam ettiği bilinmektedir. Tunç Çağı öncesi köyün terkedildiği düşünülüyor.

Köy ilk olarak 1958 yılında James Mellaart tarafından keşfedilmiş, ilk kazılar 1961-1963 ve 1965 yıllarında gerçekleştirilmiştir.

Uzun bir aranın ardından 1993 yılında yeniden başlayan ve günümüze kadar devam eden kazılar Cambridge Üniversitesi'nden Ian Hodder tarafından yönetilmektedir. Kazı ekibinde İngiltere, Türkiye, Yunanistan, Amerikalı araştırmacılar bulunmaktadır.

Çatalhöyük özellikle araştırmacıların pek anlam veremediği birleşik evleriyle ve evlere girişlerin çatı katlarından gerçekleştirilmesiyle dünya çapında bilinmektedir. Araştırmalar ilerledikçe Çatalhöyük bizlere dünya tarihi hakkında daha net bilgiler verecektir.

Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Miras Listesi'ne alınmıştır.

Catalhöyük Giris Ücreti 2

Çatalhöyük Müzesi Neler Var?

Çatalhöyük'ten çıkan onlarca tarihi eserin tamamı köy sınırları içinde sergilenmiyor. Bunun için Konya Arkeoloji Müzesi kullanılıyor.

Eğer ki amacınız Çatalhöyük'ten çıkan tarihi eserleri görmek ve köyün tarihi hakkında daha net bilgilere ulaşabilmek ise adresiniz Konya Arkeoloji Müzesi olacak. Bu müze sadece Çatalhöyük'ten çıkan eserleri değil, Konya'da bulunan binlerce eseri içinde barındırıyor.

Ancak şunu eklemekte fayda var: Çatalhöyük'te de ufak bir müze bulunmakta. Ziyaretçi ve Karşılama Merkezi olarak geçen bu komplekste Çatalhöyük evlerinin restore edilmiş bir örneği ve bazı eşyalar mevcut.

Çatalhöyük Giriş Ücreti Ne Kadar?

Tüm bu ilgi çekici bilgileri edinen vatandaşlarımız, Konya seyahatlerine veya turistik gezilerine Çatalhöyük'ü de ekliyorlar. İlk sorulardan biri de Çatalhöyük giriş ücreti ne kadar oldu şeklinde.

Çatalhöyük'e gitmek isteyen vatandaşlarımıza bu noktada iyi bir haber verelim: Çatalhöyük Ören Yeri'ne giriş için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından herhangi bir ücret alınmıyor!

Normalde bakanlığa bağlı müzelere veya ören yerlerine giriş Müzekart ile gerçekleştiriliyor. Müzekart satın alındıktan sonra her yere ücretsiz girmek mümkün.

Fakat Çatalhöyük için böyle bir uygulama yer almamakta. Yerli, yabancı, çocuk, erkek, kadın, yaşlı tüm turistler Çatalhöyük'ü herhangi bir ücret vermeden ziyaret edebilmekteler.

Kürt yönetmenin "Bağdat Messi" filmi Oscar yarışında Kürt yönetmenin "Bağdat Messi" filmi Oscar yarışında

Uzun lafın kısası: Çatalhöyük giriş ücreti barındırmayan bir ören yeri olarak da öne çıkmaktadır.

Catalhöyük Giris Ücreti 1

Çatalhöyük Çalışma Saatleri

Çatalhöyük giriş ücreti var mı sorusunun cevabını öğrendik. Şimdi de Çatalhöyük hangi saatler arası açık ona bakalım.

Çatalhöyük'ü ziyaret edecek vatandaşlarımızın en dikkat etmesi gereken hususlardan biri de kesinlikle ören yerinin saat kaçtan kaça kadar açık olduğu. Nitekim bütün gününü ziyarete ayıran birisi ziyaret saatlerini kaçırdığı takdirde dışarıda kalabilir.

Burada da bir iyi haber vermekte fayda var: Çatalhöyük haftanın her günü ziyarete açık nadir ören yerlerinden biri konumundadır.

Hafta içi ve hafta sonu her gün ziyaret edebileceğiniz Çatalhöyük'ün çalışma saatleri şu şekilde:

  • Çatalhöyük Açılış Saati: 09:00
  • Çatalhöyük Kapanış Saati: 17:00
  • Çatalhöyük Gişe Kapanış Saati: 16:30

Çatalhöyük Nasıl Gidilir?

İlk olarak Çatalhöyük nerede sorusunun cevabına ihtiyacımız var bu sorunun cevabı için. Nitekim tüm güzelliğine rağmen bu ören yeri pek de kolay ulaşılabilen bir yer değil.

Çatalhöyük, Konya'nın Çumra ilçesine bağlı olan Küçükköy'ün yakınlarındadır. Çumra ilçesi Konya şehir merkezine oldukça yakındır. Konya ile Çumra'yı yalnızca 46 kilometre ayırmaktadır. 

Çumra'ya Konya'dan kalkan minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Buradan da Küçükköy'e giden dolmuşlara binmeniz yeterli olacaktır. Fakat eğer varsa özel aracınızı kullanmanız daha rahat bir seçenek.

Editör: Alp Editor