AMED TV - Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde çalışan hekimler, hastanedeki personel eksikliği ve sağlık alt yapıdaki eksiklerin giderilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yaptı. 

Hekimler adına açıklamayı yapan Hekim Birliği Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Dr. Kemal Noyan, aylardır hastanedeki personel eksikliğini, hastane altyapındaki eksiklikleri yetkililere bildirmelerine rağmen, çözüm üretilmediğini; bundan dolayı da anne, gebe, çocuk ve bebeklere sağlıklı hizmet edemedikleri için bu eylemi gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını ifade etti. 

Amacımız toplum sağlığını korumak

Whatsapp Image 2024 09 18 At 11.54.46

Noyan yaptığı açıklamada, “Burada bulunma gayemiz aylardır devam ettirdiğimiz bir söylem var. Bu söylemimizin gayesi öncelikle anne sağlığı, öncelikle kadın sağlığı, öncelikle bebeklerimizin sağlığı yani toplum sağlığına yönelik, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'nden hastanemize, ilimize sağlık anlamında yatırım yapılmasını, kadınlarımızın, gebelerimizin ve bebeklerimizin ölmemesini istiyoruz” dedi.  

Uzmanlarımız 5 dakikada bir hastaya bakması istenmektedir

Whatsapp Image 2024 09 18 At 134333

Muayenelerin sağlıklı yapılması için yeterli personel ve altyapıya ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Noyan, hekimlerin daha fazla hastaya bakmak için tedavi sürelerini kısa tutmak zorunda kalıyor ve bunun da vatandaşı mağdur ettiğine dikkat çekti. 

Narin Güran davasında yeni delil: Amca Salim’in aracı güvenlik kamerasında Narin Güran davasında yeni delil: Amca Salim’in aracı güvenlik kamerasında

Dr. Kemal Noyan, şöyle devam etti: 

“Uzun zamandır. Kadın, doğum, anne ve fetüs sağlığını aynı anda dikkate alınmadığını iki canın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini defaten dile getirmekteyiz. Fakat hastanemiz, kadın doğum kliniğinde sadece polikliniğe başvuran hasta sayısı olarak hastalar görülmekte. Gebe ve bebeklerimizin sağlığı, yattıkları yataklar, ameliyathane koşulları, poliklinik ortamı, acil ortamı bir türlü düzeltilememektedir. Hekim sayısı arttırılmamaktadır. Son dönemlerde sosyal medyada da paylaşıldığı üzere hastanemizin MHRS yani gün içerisinde bir hastanın bakmış olduğu hasta sayısı diğer illerde 10 dakika ve 20 dakikayken Diyarbakır'da kadın doğum uzmanlarımızın 5 dakikada bir hastaya bakılması istenmektedir.” 

Çözüm üretilmiyor ve şikayetler artıyor

Yaşanan sorunlarla ilgili yetkili makamlara yaptıkları başvuruların cevapsız kaldığını ve sürekli mevcut çalışanların iş yükünü artırmaya yönelik uygulamaların yapıldığını ifade eden Noyan, az personel ve uygun olmayan altyapı ile hizmet vermenin risklerini de şu ifadelerle dile getirdi: 

“Bu nasıl bir sonuç doğuracaktır? Bu durumda bakılan hasta sayısı arttığı zaman yatırılan hasta sayısı artacaktır. Beraberinde yatak boşaltılması için tam şifa ile değerlendirilmeyen hastaların iyileşmeden evlerine taburcu edilmesi ve dolayısıyla anne ölümlerinin ve bebek ölümlerinin artması gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır. Bununla ilgili vatandaşlarımızın savcılık ve CİMER şikayetleri bulunmaktadır. Hastanemiz çalışanı hekimlerin diğer tüm sağlık çalışanlarının birçok defa yazılı olarak, İl Sağlık Müdürlüğü'ne çalışma koşullarının düzeltilmesini, özelliklerinin düzeltilmesiyle ilgili yazdığı yazılar vardır. Maalesef bu yazılara cevap verilmediği gibi hekimlerin daha çok çalıştırılması gibi bir sonuçla karşı karşıya bulunmaktayız.”

Sağlıkta Orta ve uzun vadede çözüm için bu eylemi yapıyoruz

Toplum sağlığı için çözümlerin üretilmesi için çaba verdiklerini aktaran Kemal Noyan, idarecilerin de liyakatli olması gerektiğiyle ilgili şu ifadelere yer verdi: 

“İdare sıfatı kullanılarak hekimlerin sorunlarını dinlemeyen, sorunlarını çözmeyen, liyakati olmayan idarecileri istemiyoruz. Ve biliyoruz ki Diyarbakır halkı da bunu istemiyor. Hastane sorumlu hekiminin tarzı ve yaklaşımı tam da bu şekildedir ve bugün iş bırakmak gibi bir sonuç doğurmuştur. Bu eylem yapılırken amaç vatandaşı mağdur etmek değildir. Bugün acil sağlık hizmetleri yine sağlık hizmetine devam etmektedir. Fakat burada vatandaşlarımızın bilmesini isteriz ki bugün bu eylem sonucunda eğer buradaki koşullar düzeltilirse, bunun tam da annelerimiz, gebelerimiz ve bebeklerimiz için orta ve uzun vadede kalıcı çözümler üreteceğini düşünüyoruz. Yani bugün hekimler vatandaşımız için iş bırakmıştır.”

Çalışma koşulları insani olmalıdır

Konuyla ilgili SES Diyarbakır sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi “Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Hastanesi ek bina Kadın doğum hastanesi ve çocuk hastanesinde 18.09.2024 te iş bırakma eylemini destekliyoruz. Hekim arkadaşlarımız çalışma koşullarının insani ve tıbbi değerlere uygun olmasını istiyorlar. Poliklinikte her hastaya 1 dakikaya düşecek şekilde randevu veriliyor. Bu yetmezmiş gibi en son 2 kliniğe bir hekim görevlendirmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. Hastalar çok fazla olduğu için Ameliyathane göz salonu yetmiyor. Hastalar uzun süre bekletildiği için mağdur oluyor. Yer olmadığı için hastalar tam iyileşmeden taburcu etmek zorunda kalıyor. Asistan arkadaşımızın nitelikli eğitim alması bu koşullarda olamamaktadır. Hastane fiziki koşullarından dolayı eksiklik nedeniyle sağlık problemi de yaşanıyor. Binanın fiziki koşulları ve tıbbi cihaz eksiklerinden dolayı da hasta mağduriyeti olmaktadır. Hastane idarecilerin ben yaptım oldu söylemini ve uygulanan mobbinginin yansımaları yaşanması bu iş bırakmayı zorunlu kılıyor. Tüm bunlardan kaynaklı olarak da anne ve çocuk sağlığını tehlikeye sokan durumlara karşı ivedi bir şekilde çözüm bekliyoruz.”

Kaynak: AMED TIMES