Türkiye'de medeniyetlerin beşiği denince aklımıza daima birkaç şehir gelir; Şanlıurfa, Mardin, Hatay, Gaziantep... ancak bu şehirlerin arasında biri var ki, her açıdan kültür başkenti unvanını taşıyabilmektedir.

Bu şehir elbette Diyarbakır. Kadim kent, sinema sektörünü dahi kendine çekebilmekte, böylece Diyarbakır'da çekilen filmler gibi bir kategori dahi yaratabilmektedir.

Çoğunluk olarak İstanbul'a kümelenen sinema sektörü, taşra filmleri için daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerini tercih etmekte. Güneydoğu Anadolu söz konusu olduğunda ise Diyarbakır öne çıkabilmekte.

Diyarbakır'da Çekilen 5 Film

Peki bu kadim kentimiz şu ana kadar hangi filmlere ev sahipliği yaptı? Diyarbakır'da çekilen filmler neler? Bu yazımızda sizler için bu filmleri bulmaya ve açıklamaya çalışacağız.

  1. Beyaz Melek

Diyarbakır'da çekilen filmler listemisin ilk sırasında Beyaz Melek filmi var. 1990'larda müzik dünyasının genç ve merak edilen sesi konumundaki Mahsun Kırmızıgül, özellikle Prestij Müzik yıllarında epey tanınmış ve tüm ödülleri toplamıştı.

2000'lerin ortasında ise sektör değiştiren Mahsun Kırmızıgül, yönetmenliğe ve oyunculuğa merak saldı. 2007 yılında vizyona giren Beyaz Melek kendisinin yönettiği ilk film olma özelliğini taşımaktadır.

Beyaz Melek filminin pek çok sahnesi Diyarbakır'da geçiyor. Bu açıdan Beyaz Melek direkt olarak Diyarbakırda çekilen filmler listesine alınabilir.

Filmin Diyarbakır'da geçen sahneleri Sur, Bismil ve Yenişehir ilçelerindeki muhtelif mekanlarda çekildi. Bismil ilçesinde bulunan Sarıtoprak köyü bu sahnelerin çoğuna ev sahipliği yaptı.

  • Bunun yanı sıra Dicle'de bulunan tarihi On Gözlü Köprü ve Elazığ yolundaki şehir girişi de filmde görüntülenen diğer mekanlar şeklinde.

Başrolünde Cezmi Baskın, Fırat Tanış, Sarp Apak, Yıldız Kenter gibi iyi oyuncuların ve bizzat Mahsun Kırmızıgül'ün de oynadığı filmin konusu şu şekilde:

'Beyaz Melek filmi; bir aşkın öyküsüdür. Filmde, doğudan batıya, mekteplisinden köylüsüne, gencinden yaşlısına sevginin her türlü motifi hem duygusal hem de esprili bir dille anlatılır.

Kalplerimizi ısıtan tüm anlar ve bizi biz yapan tüm değerlerimiz daha önce hiç düşünmediğimiz ya da hissetmediğimiz şekilde seyirciyle buluşturulur.'

  1. Babamın Sesi

Diyarbakır'da çekilen filmler listemizin ikinci üyesi olarak Babamın Sesi'nden bahsetmezsek olmaz. Nitekim bu film Türkiye'de yaşayan herkesin ortak acılarına yönelmektedir.

Kürtçe ismi Dengê Bavê Min olan film, 1978 yılında gerçekleştirilen Maraş Katliamı'nda yaşananları anlatmaktadır. Film, Almanya-Fransa-Türkiye ortak yapımıdır.

Çekimleri Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde ve Diyarbakır'da gerçekleştirilen film, Elbistan'da yaşayan ve ailesi Diyarbakır'a yerleşmiş olan Base Doğan isimli yaşlı bir kadının hikayesini anlatıyor.

Gerçek bir hikayeye dayanan film, kasetlere kaydedilmiş ses kayıtları üstünden birbiriyle iletişim kuran ve birbirleriyle hasret gideren bir ailenin dramını anlatmaktadır.

Filmin konusu şu şekilde belirtiliyor:

'Basê, Elbistan'da tek başına yaşayan ve büyük oğlu Hasan'ın evine dönmesini dört gözle bekleyen bir kadındır. Diyarbakır'daki oğlu Mehmet, eşinin hamile olduğunu öğrenir.

Mehmet eşyalarını toparlarken babasına gönderilmek üzere annesinin ve kendi çocukluk sesinin kaydedildiği bir kaset bulur. Mehmet kasetleri araştırmak ve annesini Diyarbakır'a getirmek için Elbistan yollarına düşer.'

  1. Deli Yürek: Bumerang Cehennemi

1990'ların unutulmaz dizilerinden Deli Yürek'in filmi konumundaki Deli Yürek: Bumerang Cehennemi, aslında bir dizinin filmi değil, direkt olarak politik bir filmdir.

Yönetmenliğini bizzat Osman Sınav'ın yapmıştır. Başrolünde ise Kenan İmirzalıoğlu, Oktay Kaynarca ve Selçuk Yöntem'in oynadığı film, bir nevi efsane dizi Kurtlar Vadisi'nin de ayak sesleridir diyebiliriz.

Bumerang Cehennemi, ülkenin doğusundaki politik karmaşayı açıklamaya çalışan ilk filmlerden birisi. Filmde Gaffar Okkan cinayeti, Eşref Bitlis'in geçirdiği uçak kazası gibi pek çok konu işlenmektedir.

Film listemizde Diyarbakır'da çekilen filmler kategorisinde olduğu için yer alıyor. Nitekim filmin hikayesi direkt olarak Diyarbakır'da geçen bir düğünü anlatıyor.

Filmin konusu şu şekilde özetlenmektedir:

'Asker arkadaşı Cemal'in Leyla ile düğününe katılmak için Yusuf Miroğlu ve Zeynep Diyarbakır'a gelir. Düğün esnasında Cemal'in öldürülmesi üzerine Yusuf cinayetin üstüne gider. Olaylar karanlık yabancı istihbarat - terör örgütü ilişkilerine kadar dayanır.'

  1. Min Dit

Türkçe'ye 'Ben Gördüm' ismiyle çevirebileceğimiz Min Dit, pek çok açıdan da tarihi bir film. Neden diye soracak olursanız cevap basit. Min Dit, Türkiye'de çekilen ilk Kürtçe politik filmdir.

Yönetmenliğini dokuz yaşından itibaren Almanya'da yaşayan Kürt yönetmen Miraz Bezar'ın yapmıştır. Senaryo sürecinde ise Evrim Alataş'ın yer aldığı film, Diyarbakır'da çekilen filmler arasında belki de en önem taşıyanıdır.

Başrolünde Hakan Karsak, Şenay Orak, Muhammed Al ve Hasan Karsak'ın yer aldığı film, vizyona 2010 yılında girmiş ve sonraki sene Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film olmuştur.

Pek çok açıdan tarihe geçen Min Dit'in konusu şu şekilde özetlenmektedir:

'Gülîstan, Fırat ve altı aylık kız kardeşleri Dilovan, gazetecilik yapan anne ve babalarıyla Diyarbakır'da mutlu yaşarlar. Birlikte Diyarbakır-Batman yolunda ilerlerken ebeveynleri çocukların gözü önünde öldürülür. Çocuklarla siyasi olarak aktif olan teyzeleri Yekbun ilgilenir.

Fakat kısa bir süre sonra teyzeleri de ortadan kaybolur. Zaman geçtikçe teyzelerinin verdiği para da tükenir ve çocuklar, evin eşyalarını satmaya başlar. Evin kirasını ödeyemeyince Diyarbakır'ın sokaklarında yaşamaya başlarlar.'

  1. Adsız Cengaver

Diyarbakır'da çekilen filmler listemizde yer alan çoğu film 2000'lerde geçmekteydi. Ancak bu kez daha eskilere, direkt olarak 1970 yılına gidiyoruz.

Yeşilçam'ın ilk dönemlerinde çekilen Adsız Cengaver, direkt olarak Diyarbakır'da çekilen ilk filmler arasında yer almakta. Türkiye-İran ortaklığıyla çekilen filmin başrollerinde ise Cüneyt Arkın ve Nebahat Çehre gibi ustaları görmekteyiz.

Filmin kalelerde geçen sahnelerinde Diyarbakır surları ve Hasan Paşa Hanı gibi tarihi mekanları görmek mümkündür. Bunun yanı sıra kale içi ve Dicle Kıyıları da filmde yer edinmektedir.

Sanatçı Metin Arolat yaşamını yitirdi Sanatçı Metin Arolat yaşamını yitirdi