Suriye'nin en büyük şehirlerinden biri olan Halep, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki isyancı grupların kontrolüne geçti. Suriye ordusu, şehirdeki kontrolü kaybettiğini kabul ederken, Rus hava kuvvetleri bölgedeki HTŞ hedeflerini bombalamaya başladı. Halk ise savaş bölgesinden kaçmaya çalışıyor.

Halep'in düşüşü ve çatışmalar

HTŞ, Halep’in önemli bölgelerini ele geçirerek şehirde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Kamu binalarını işgal eden örgüt, Suriye bayraklarını indirip, Esad’a ait sembolleri yok etti. Militanların, tank ve zırhlı araçlar da dahil olmak üzere çok sayıda ağır silahı ele geçirdiği görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDF) ve HTŞ arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, Suriye ordusu yeni bir operasyon hazırlığında olduğunu açıkladı. Ancak Halep Uluslararası Havaalanı ve stratejik öneme sahip Kuweyris Hava Üssü’nün HTŞ kontrolüne geçtiği belirtiliyor.

Whatsapp Image 20241130 At 163823Jpeg Lwh I Oo I0 Qkqyloqc Byg5 R A

Halk göç yolunda

Halep halkı, savaştan kaçarak güney kentlerine yönelmeye başladı. Şehirde yolların kapanması ve güvenlik riskleri nedeniyle göç edenlerin zor şartlar altında ilerlediği bildiriliyor.

Uluslararası tepkiler

Rusya, Halep’teki saldırıları Suriye’nin egemenliğine yönelik bir ihlal olarak değerlendirerek bölgeye mühimmat ve asker göndereceğini duyurdu. Kremlin, bu yardımların 72 saat içinde ulaşacağını açıkladı.

BM: Halep ve İdlib'de 48 bin kişi yola çıktı, kriz derinleşiyor! BM: Halep ve İdlib'de 48 bin kişi yola çıktı, kriz derinleşiyor!

Türk Dışişleri Bakanlığı ise artan gerilimden duyduğu endişeyi dile getirerek tarafları sağduyuya davet etti. Türkiye, İdlib’deki gerilimi azaltma anlaşmalarını korumanın önemine vurgu yaptı.

Whatsapp Image 20241130 At 163826Jpeg E Rq O R0 G G0 C Txj Nm P Cbi3 Q

İran, saldırının arkasında ABD ve İsrail'in olduğunu iddia ederek, Suriye’ye desteğini sürdüreceğini açıkladı. İran destekli milislerin ise İsrail’in Gazze operasyonları nedeniyle güç kaybettiği belirtiliyor.

Kaynak: SÖZCÜ