CHP'li Murat Emir, kamuoyunda 'etki ajanlığı' olarak bilinen ve büyük tepki çeken kanun teklifinin geri çekildiğini duyurdu. Emir'in açıklamasının ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin tamamen geri çekilmediğini ve casusluk düzenlemesiyle ilgili önümüzdeki hafta muhalefetle bir toplantı yapılacağını belirtti.
Teklifin geri çekilmesi ve CHP’nin açıklaması
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kamuoyunda 'etki ajanlığı' olarak bilinen kanun teklifinin, yapılan yoğun eleştiriler ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarının sonucunda geri çekildiğini belirtti. Emir, "Haftalardır sürdürdüğümüz çalışmalar ve eleştirilerimiz sonucunda teklif geri çekildi," ifadesini kullandı.
Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi.
— Murat Emir (@muratemirchp) November 13, 2024
AK Parti’den yanıt geldi: Düzenleme geri alınmadı
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP’li Emir’in açıklamasına karşılık vererek, teklifin tamamının geri çekilmediğini belirtti. Güler, “Casusluk düzenlemesiyle ilgili muhalefetin önerilerini dikkate alacağımız bir toplantı gerçekleştireceğiz. Daha sonra bu düzenlemeyi tekrar gündemimize alacağız,” açıklamasını yaptı.
Etki ajanlığı teklifi ve kamuoyunun tepkisi
Geçtiğimiz yasama döneminde muhalefetin itirazları nedeniyle 9. Yargı Paketi'nden çıkarılan ‘etki ajanlığı’ düzenlemesi, tekrar Meclis gündemine gelmişti. Teklifin 16. maddesiyle Türk Ceza Kanunu’na yeni bir suç eklenmesi öneriliyordu. Bu düzenleme, yabancı devlet ya da organizasyonların talimatıyla Türkiye’de casusluk eylemleri gerçekleştirenlere yönelik cezalar getirmeyi hedefliyordu. Düzenleme, kamuoyunda geniş bir tepkiyle karşılaşmıştı.
Muhalefet ve sivil toplum tepkisi
Teklif, basın meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilmiş, muhalefet de bu düzenlemeye karşı çıkmıştı. Özellikle, 'etki ajanlığı' kapsamında getirilen düzenlemenin, demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından tehdit oluşturabileceği öne sürülmüştü.