Alanya Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 5-7 Şubat 2024 tarihlerinde 'Alanya Belediyesi & Altın Kepçe Turizm ve Aşçılar Derneği 8. Gastro Alanya Uluslararası Yemek Yarışması' sona erdi.

Yarışmaya Türkiye'nin yanı sıra, Irak, Kürdistan Bölgesi, Azerbaycan, Cezayir, Hırvatistan, Mısır, İngiltere, Ürdün, Malta, Fas, Kuzey Makedonya, Filistin, Romanya, Rusya, Tunus ve Özbekistan'dan jüri ve yarışmacılar katıldı.

Kürdistan Bölgesi'nden davet edilen Kürdistan Şefler Evi, 6 kişilik bir ekiple 3 Şubat tarihinde Erbil'den Alanya'ya gitti.

Yarışmaya katılan ekip, Kürdistan bayrağı nedeniyle hakarete uğradıklarını ve dönene kadar baskı altında olduklarını söyledi.

Rûdaw'a konuşan şefler Şilêr Ahmed ve Derya Zirari, 'zor günler geçirdiklerini' belirtti.

Şilêr Ahmed, yarışmanın düzenlendiği salona vardıklarında göğüslerindeki logoda Kürdistan bayrağı olduğu için kendilerine engel çıkarıldığını aktardı.

Ahmed, 'Göğsümüzün üzerindeki logolarda hem Kürdistan hem de Irak bayrağı vardı. Festivali organize eden komite bize kıyafetlerinizde Kürdistan bayrağı olduğu için katılamayacağınızı söyledi' dedi.

'Arap ülkelerinden gelenler karşı tavır aldı'

Şef Derya Zirari de organizatörlerin kararından sonra Fas, Tunus ve diğer Arap ülkelerinden gelen ekiplerin karara karşı çıktığını aktaran, 'Kürtler yarışmaya katılmasa biz de çekileceğiz dediler. Komite bu nedenle kararını geri almak zorunda kaldı. Ama yine de üzerinde Irak ve Kürdistan bayraklarının bulunduğu kıyafetlerle katılmamıza izin vermediler, bayrağımızın göğsümüzün üzerinden kaldırmamız gerektiğini söylediler' diye belirtti.

Şef Şiler Ahmed, 'Bize başlangıçta sabah 08.00'da sahneye çıkacağımız söylendi ama saat 12.00 oldu çağırılmadık. Sonra akşam 20.00'de çıkarıldık, 16 saat boyunca ayakta bekletildik. Yemek için hazırladığımız malzemeler neredeyse bozulacaktı. Gerçekten çok eziyet çektik. Buna rağmen çok iyi bir şekilde yemeğimizi hazırladık' diyerek yaşadıklarını anlattı.

'Herşeye rağmen birinci olduk'

Yarışmanın ikinci ve üçüncü gününde de aynı yaklaşımla karşı karşıya kaldıklarını belirten şefler, Aşçılar Evi Organizasyonu'nun jüri tarafından birinci seçildiğini belirtti.

Şef Şiler Ahmed, 'Her şeye rağmen birinci geldik ama bunu bile öne çıkarmamaya çalıştılar. Yarışmada diğer madalyalar daha çok öne çıkarıldı' dedi.

Diyarbakırlı Yönetmen Orhan İnce’nin Hêvî Filmi Duhok film festivali’nde yarışacak Diyarbakırlı Yönetmen Orhan İnce’nin Hêvî Filmi Duhok film festivali’nde yarışacak

Neden çekilmediler?

Derya Zirari, Kürdistan bayrağına hakaret edildikten sonra neden çekilmediklerini 'İlk başta böyle tepkiler geldi, çekilelim dedik ama sonra devam etmeye kararı aldık. Durum gerçekten de ciddiydi ve kendimizi güvende hissetmedik. Gece saat 02.00'de otelimize baskın yapıldı. Konuyu tartıştılar ve yarışmadan çekilme kararı aldık. Bağdat ve Kürdistan Bölgesi'nden gelen jüri başkanları bunu konuştu. Ancak Arap ülkeleri bu yüzden festivalden çekildiklerini açıkladılar, bu da festivalin iptal edilmesi anlamına geliyordu' sözleri ile açıkladı.

Derya Zirari, 'Yarışmaya katılan Türkiye'deki Kürt şefler de bizi savundu. Hatta bize yönelik yaklaşımlar nedeniyle jüri ve yöneticilerle sert tartışmaları ve itirazları oldu' diye belirtti.

Yarışma sırasında katılımcı ülkelerin şeflerinin sahile giderek fotoğraf çektirdiğini dile getiren Şilêr Ahmed, 'Bu yarışmanın bir parçası değildi, katılımcıların kendi etkililiğiydi. Herkes gidip kendi bayrağı ile fotoğraf çekiyordu. Ben de Kürdistan bayrağı ile sahilde fotoğraf çektim. Gece emniyet otelimize geldi. Aralarında sivil kıyafetli olanlar da vardı. Bize ülkemize geri dönmemiz gerektiği söylendi. Yanımızdaki Kürdistan bayrağını aldılar, telefonlarımıza kod yüklediler ve hakaret ettiler' diye konuştu.

Kürdistan Şefler Evi daha önce de çeşitli yemek yarışmaları düzenledi. Geçen yıl Şubat ayında Erbil'de düzenlenen Uluslararası Yemek Yarışmasına 32 ülkeden ekipler katıldı. Yarışma Erbil Valiliği ve Kürdistan Turizm Genel Kurulu'nun katkıları ile gerçekleştirildi.

Kaynak : Rudaw