AMED TV - Ülkemizde her yıl 25 bin kişi meme kanseri tanısı alırken, hekimler, son yıllarda genç yaşta meme kanserinin sıklığının arttığını belirtiyor. Uzmanlar, "Erken tanı hayat kurtarır" diyerek, kadınları kendi sağlık kontrollerine özen göstermeye davet ediyor.

Meme kanseri, her 8 kadından 1'ini etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Hekimler, erken teşhisin önemine dikkat çekerek, "20 yaşından itibaren kadınların kendi meme kontrollerini yapmaları, 30 yaşından sonra yıllık doktor muayenelerini aksatmamaları ve 40 yaşından sonra mamografi ile meme ultrasonu çektirmeleri gerekiyor. Unutulmamalı ki meme kanseri tedavi edilebilir" ifadesini kullanıyor.

Meme Kanseri Belirtileri 32

Tedavi Edilebilirlik Vurgusu

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın 2020 verilerine göre, meme kanseri dünya genelinde yaklaşık 2.3 milyon yeni vaka ile akciğer kanserini geçerek en yaygın tanı konulan kanser türü haline geldi. Ekim Ayı "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle Türk Kanser Derneği, "Olmaz Olmaz Deme Hiç" sloganıyla kampanya başlatarak, tüm kadınları düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeleri konusunda uyardı.

Medikal Onkolog Prof. Dr. Ümmügül Üyetürk, her 8 kadından 1’inin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalandığını ifade ederek, "Bu nedenle, 20 yaşından itibaren kadınların kendi meme kontrollerini yapmaları, 30 yaşından sonra yıllık doktor muayenelerini aksatmamaları ve 40 yaşından sonra mamografi ile meme ultrasonu çektirmeleri gerekiyor. Bu basit testler, kanseri erken evrede yakalamamızı sağlar" dedi.

Cerrahi Onkoloji Uzmanı Murat Can Mollaoğlu ise meme kanserinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Kendi kendine elle muayeneyi öğrenmek önemli, bu yöntemle şüphelenip doktora gidebilirsiniz" şeklinde konuştu.

İhmal Edilmemesi Gereken Belirtiler

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, bazı belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, toplumda meme kanseri farkındalığının yeterli seviyede olmadığını ifade etti. Uras, ihmal edilmemesi gereken belirtileri şöyle sıraladı:

Sağlık Bakanlığı'ndan "Yenidoğan Çetesi" ile ilgili açıklama Sağlık Bakanlığı'ndan "Yenidoğan Çetesi" ile ilgili açıklama
  • Meme veya koltuk altında ele gelen, özellikle ağrı yapmayan ve hareket etmeyen kitle veya şişlik
  • Memenin boyutunda değişiklik olması
  • Meme başında ya da meme derisinde çekinti, yara, kabuklanma veya kızarıklık
  • Meme başından akıntı olması
  • Her iki meme arasında simetrik olmayan değişiklikler

Editör: Serhat Akyol