AMED TVAraştırmacılar, sağlığınıza iyi gelmesi için sporu ne zaman yapmanız gerektiğini paylaştı.

Gazi Yaşargil Hastanesi SMA hastaları için özel birim açtı Gazi Yaşargil Hastanesi SMA hastaları için özel birim açtı

İspanya'daki Granada Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma, akşamları yapılan sporun yetişkinlerde, özellikle de hareketsiz ve fazla kilolu olanlarda kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesine yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

Obesity dergisinde yayınlanan çalışma, konu egzersiz olduğunda zamanlamanın her şey olduğunu söylüyor. Akşamları orta-şiddetli fiziksel aktivite, glisemik kontrol için en faydalı zaman olarak ortaya çıkıyor.

Araştırma için İspanyol bilim insanları, 14 günlük bir süre boyunca 186 yetişkinin aktivitelerini ve glikoz seviyelerini günün her saatinde ölçen farklı izleme cihazlarını kullanarak inceledi.

Katılımcılar, aşırı kilolu veya obez olan ve yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol gibi en az bir metabolik bozukluktan muzdarip hareketsiz yetişkinlerdi.

Araştırma sırasında bilim insanları her günü, orta-yüksek şiddetli aktivitenin (MVPA) gerçekleştiği zamana göre sınıflandırdılar. Örneğin, MVPA dakikalarının %50'sinden fazlası sabah 6 ile akşam 12 arasında olmuşsa bu bir "sabah" günüydü. Öğleden sonra 12 ile 18 arasında yapılan aktiviteler “öğleden sonra” günleri olarak sınıflandırıldı. Katılımcılar akşam 6 ile sabah 12 arasında egzersiz yaptığında bu bir "akşam" günüydü. MVPA'nın yayıldığı gün "karma" gün olarak adlandırıldı ve herhangi bir faaliyet yapılmadığı gün "aktif olmayan" gün olarak adlandırıldı.

Akşam saatleri fark yarattı

Araştırmacılar daha sonra farklı egzersiz zaman dilimlerindeki katılımcıların kan şekeri düzeylerini karşılaştırdılar ve akşam egzersizinin kan şekeri düzeylerini optimize etmede açık ara iyi olduğu sonucuna vardılar. Akşam 18.00 ile gece yarısı arasında egzersiz yapanların kan şekeri düzeyleri, 24 saatlik süre boyunca hareketsiz kaldıkları zamana göre 1.26 mg/dL daha düşüktü. 

Çalışmanın sonuçları, akşamları MVPA'nın %50'sinden fazlasının yapılmasının, hareketsizliğe kıyasla gündüz, gece ve genel glikoz seviyelerinin düşmesiyle ilişkili olduğunu gösterdi. Bu ilişkinin, bozulmuş glikoz regülasyonu olan katılımcılarda daha büyük olduğu kanıtlandı.

Üniversitede fiziksel aktivite ve sağlık profesörü olan çalışma yazarı Jonatan E. Ruiz, "Elde edilen bulgular, hastalığa en yatkın olanlarda diyabet riskini azaltmaya yönelik stratejiler geliştirilmesine yardımcı olabilir. Akşam egzersiz yapmak, günün ilerleyen saatlerinde yavaşlama eğilimi gösteren metabolik süreçlerin iyileştirilmesine ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Günün ilerleyen saatlerinde egzersiz yapmak metabolik sağlığı optimize etmenin bir yolu olabilir, ancak bu faydanın arkasındaki mekanizmayı anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi