Dicle Üniversitesi, Enerji verimliliği ödülüyle ödüllendirildi Dicle Üniversitesi, Enerji verimliliği ödülüyle ödüllendirildi

AMED TV - Dİyarbakir'da 'kuş cenneti' olarak tabir edilen Kabaklı Göleti'nde toplu balık ölümleri yaşandı. 150'den fazla türden kuşa ev sahipliği yapan göletteki yasaklı olduğunu belirten Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yüksel Coşkun, Etrafta çok sayıda insanın atmış olduğu var. Ama bunlar, balıkların ölümü için çok etkili bir faktör değildir. Herhangi bir yerden karışan, balıkların yeterince oksijen bulaşmasına ve bozulmalarına sebep olmuş dedi.
Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan, Dicle Nehri'nden çekilmiş su ile hayat bulan, avcı baskısının az olduğu Kabaklı Göleti, balık türlerinin yanı sıra leylek, balıkçıl, düdükçün, toygar, güvercin, saka, tahtalı, kızılbacak ve uzunbacak gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Gölet, yıl içerisinde 150'den fazla kuş barındırıyor. Bu özelliği ile son dönemde 'kuş cenneti' olarak tabir edilen gölette, toplu balık ölümleri yaşandı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Coşkun, balık ölümleri ile balıklarla beslenen kuşların da uzamasının olumsuz etkileneceğini söyledi.
Su kİrlİlİğİne çoğunlukla İnsan faalİyetlerİ neden oluyor
Prof. Dr. Coşkun, sudaki yasaklılığın üst düzeyde olduğunu belirterek, Özellikle yağışların bol olduğu bu dönemde, bu kadar yasaklı olunması açıklanamıyor. Çok yağış var son günlerde ama buna rağmen gölet hala kirli. Acaba yağmurlar ile başka yerleşim yerlerinden gelen kanalizasyon gibi yerler mi karışık gölete Onlar mı bu duruma sebep oldu Bunun mutlaka bulunması gerekiyor. Kabaklı Göleti'nin ortasındayız ve özellikle daha kışın bitmediği bir dönemdeyiz. Kıyıda çok sayıda balık ölümlerini görüyoruz. Gölet zaten bu balık özellikleri bakımından zayıftır. Ama bu ölümler ile daha da zayıflayacak, durum bunu gösteriyor. Bu su kısıtlamalarına insan faaliyetlerinin nedeni oluyor. Etrafta çok sayıda insanın atılmış oldukları var. Plastik malzemeler, piknik yapılmış, bırakılmış diğer malzemeler var. Ama bunlar, balıkların ölümü için çok etkili bir faktör değildir. Esas faktör, suyun bozulmasına sebep olan olaylar olacaktır. muhtemelen bu ölümlerin sebebi kirlenmeye bağlıdır. Herhangi bir yerden karışan, balıkların yeterince oksijen bulaşmasına ve bozulmalarına sebep olmuş olabilir. Biyoçeşitliliğin maalesef insan sonuçları sonuç yok olması, oldukça üzücü bir durum. Maalesef insan faaliyetlerinin biyoçeşitliliğin yok olmasında önemli rol oynamaya devam ediyor dedi.