AMED TV - Son dönemde, kredi kartı ile nakit ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaşlar, alternatif olarak Kredili Mevduat Hesabı (KMH) kullanmaya yöneldi. Bu durum, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre büyük bir artış gösterdi.

2024 yılı Temmuz ayında KMH hesaplarından çekilen para, bir yıl öncesine göre yüzde 142 oranında artarak 315 milyar TL’ye ulaştı. Bir yıl önce bu tutar yalnızca 130 milyar TL idi. Türkiye genelinde 29.5 milyon banka müşterisinin KMH hesabı bulunuyor.

Kredi kartı ve KMH faiz oranları eşitlendi

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sıkı para politikası ile birlikte krediye ulaşım bir hayli zorlaştı. Nakit avans ile birlikte döviz alanlar, borsaya girenler oldu. Devletimiz bunun önüne geçmek adına geçtiğimiz dönemde nakit avans çekimi faiz oranlarını yükseltti. Şu anda kredi kartı nakit avans çekimi faizi ile KMH faizi neredeyse aynı seviyede,” dedi.

Akaryakıtta yeni zam: Benzin 9, motorin 1 kuruş artış gösterdi Akaryakıtta yeni zam: Benzin 9, motorin 1 kuruş artış gösterdi

KMH hesaplarının kullanımı ve faiz riskleri

Bayram, KMH hesaplarının genellikle vatandaşların maaşlarına göre belirlenen bir tutar üzerinden kullanıldığını ifade etti. “KMH hesapları, aylık veya günlük dönemler itibarıyla değerlendirilebiliyor ve bu bankaya göre değişiklik gösteriyor. Çektiğiniz gün itibarıyla bile hemen faiz işlemeye başlıyor. Dolayısıyla, vatandaşlar KMH hesaplarını kullanırken dikkatli olmalıdır,” diye uyardı.

Özellikle otomatik fatura talimatı veya kredi taksit ödemesi olan vatandaşların, eksi bakiyeye geçip geçmediğine dikkat etmesi gerektiği vurgulandı. Bayram, “Eksi bakiyeye düştüğünüzde faiz işletilmeye başlıyor ve bu durum genellikle sonradan fark ediliyor. Taksit günlerinde ve fatura günlerinde eksi hesaba geçip geçmediklerine dikkat etmeliler,” dedi.

Yeni yapılandırma imkanları

Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sağladı. Bayram, bu düzenlemenin, yüksek enflasyon ortamında vatandaşların paraya ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla alındığını belirterek, “Bu düzenleme ile birlikte vatandaşlar biraz daha rahat nefes alacak,” ifadelerini kullandı.

Artan KMH kullanımı, yüksek faiz oranları ve sıkı para politikalarının etkisiyle vatandaşların finansal durumlarını zorlaştıran bir durum olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu hesapların dikkatli bir şekilde kullanılmasının önemine vurgu yaparak, bankaların faiz oranlarını ve düzenlemelerini takip etmeleri gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Sputnik