Kürtçe derslerine yönelik ilgi giderek artıyor, ancak taleplerin önünde hala pek çok engel bulunuyor. Millî Eğitim Bakanlığı'nın “Yaşayan Diller ve Lehçeler” programı kapsamında, son iki yılda Kürtçe derslerine olan talep ciddi şekilde arttı. Kürtçe dersini seçen öğrenci sayısı 23 binden 35 bine yükseldi.
DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği sorulara yazılı cevap aldı. Bakan Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılında, Kürtçe/Kurmancca dersini seçen 31 bin 199 öğrencinin yanı sıra 3 bin 805 Zazaca öğrencisinin de bu dersleri seçtiğini açıkladı. Ayrıca 52 bin 500 ders materyali öğrencilere dağıtıldığı belirtildi.
Bakan Tekin: “Ana Dilde Eğitim için Anayasaya göre hareket ediyoruz”
Tekin, anadilinde eğitim talebini yanıtlarındaki Anayasa hükümleriyle açıkladı. Tekin, "Türkçeden başka hiçbir dil okutulamaz" diyerek, anadilinde eğitim talebine ilişkin tartışmalara nokta koydu. Sayyiğit, bu cevabı eleştirerek, Kürtlerin anadilinde eğitim taleplerinin görmezden gelindiğini vurguladı.
Yeni Kürtçe öğretmen atamaları
Bakan Tekin, Kürtçe öğretmen atamalarıyla ilgili olarak, 2024 Mart dönemi için 6 Kürtçe/Kurmancca, 4 Zazaca öğretmen ataması yapılacağını belirtti. Ancak Sayyiğit, bu adımların yeterli olmadığını ve kurslarla anadilindeki eğitimin çözülemeyeceğini ifade etti. Sayyiğit, devletin, Kürtçeyi ve diğer dilleri anayasada güvence altına alacak adımlar atması gerektiğini söyledi.
Kürtçe seçmeli dersler yeterli değil
Sayyiğit, Bakan Tekin’in Kürtçe derslerini yalnızca seçmeli ders olarak sunmasının, Kürt öğrencilerin taleplerini karşılamadığını belirtti. "Bugün hâlâ on binlerce öğrenci Kürtçe dersleri seçiyorsa bu, anadilinde eğitim talebidir" diyen Sayyiğit, seçmeli derslerin sadece Kürtçe öğrenmek isteyen farklı halklar için faydalı olduğunu fakat Kürt halkının anadiline dair daha ciddi ve köklü adımlar beklediğini vurguladı.
Engeller devam ediyor
2023-2024 eğitim öğretim yılında 23 bin öğrencinin Kürtçe dersini seçtiğini hatırlatan Sayyiğit, 2024-2025 döneminde bu sayının 35 bine çıkmasına rağmen, Kürtçe derslere yönelik engellerin devam ettiğini söyledi. Materyal sayılarının da yetersiz olduğunu belirten Sayyiğit, 12 bin öğrenci artışına rağmen, dağıtılan Kürtçe materyalin sadece 3 bin 206 adet arttığını vurguladı.