Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı, mahkeme kararıyla işe iade edilen işçilerin de aralarında bulunduğu 190 kişiyi işten çıkardı. İşçiler, ekmekleriyle terbiye edilmek istendiklerini belirterek dayanışma çağrısında bulundu.

Mardin’de işçi kıyımı devam ediyor

İçişleri Bakanlığı tarafından 4 Kasım 2024 tarihinde Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyım, belediyede işçi kıyımına hız verdi. 2016 yılında kayyım yönetimi tarafından işten çıkarılan ve mahkeme kararıyla işe geri alınan yaklaşık 200 işçi, 31 Mart seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından yönetime gelmesinin ardından yeniden işe alındı. Ancak kayyım yönetimi, işe iade edilen işçiler de dahil olmak üzere, 418 kişilik bir "işten çıkarılacaklar" listesi hazırladı. Şimdiye kadar 190 işçi, gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı.

5 yıl sonra Gülistan Doku dosyasında sır çözülüyor mu? 5 yıl sonra Gülistan Doku dosyasında sır çözülüyor mu?

Kayyım mahkeme kararlarına uymuyor

2016 yılında işten çıkarılıp mahkeme kararıyla geri dönen işçilerden Zeki Yılmaz, kayyım yönetimlerinin mahkeme kararlarını tanımadığını ve işçileri hukuksuz bir şekilde işten çıkardığını belirtti. Yılmaz, 2024’te yeniden işe alındıkları dönemde de güvenlik soruşturması yapıldığını, ancak herhangi bir olumsuzluk çıkmamasına rağmen keyfi olarak işten atıldıklarını söyledi. Yılmaz, “Biz işçilerin ekmeğiyle oynamaya çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. Kayyım yönetimi, mahkeme kararlarını göz ardı ederek işçi haklarını hiçe sayıyor” dedi.

Raporlu işçiler de işten çıkarıldı

İşten çıkarılanlar arasında sağlık raporu bulunan işçiler de yer aldı. Şoför olarak çalışan Sercan Başaran, 2016 yılında işten çıkarıldıktan sonra uzun süre iş bulamadığını ve maddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti. 2024’te işe alındığını belirten Başaran, “Gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldım. Üstelik raporlu olduğum halde işime son verildi. Hakkımızı arayacağız ve geri döneceğiz” dedi.

Kayyım yönetimi, kürtler üzerinde mağduriyet yaratıyor

Edhem Demircan, sekiz yıl boyunca işe iade edilmek için bekledikten sonra kayyım tarafından tekrar işten atıldığını, bu durumu zulüm olarak değerlendirdiğini belirtti. Demircan, kayyım yönetiminin Kürtlere karşı bir politika izlediğini ve onların iş sahibi olmamalarını istediğini vurguladı. “Bu zihniyet, Kürtlere karşı kin besliyor. Bizim burada iş sahibi olmamızı istemiyorlar” şeklinde konuştu.

Birlik olma çağrısı

İşten çıkarılan işçiler, kayyım yönetimi tarafından mağdur edilen tüm arkadaşlarını bir araya gelmeye ve haklarını aramaya çağırdı. Edhem Demircan, “Bizler, siyasi bir parti değiliz. Kendi ekmeğimizin mücadelesini veriyoruz. Birlik olduğumuzda sesimizi duyurabiliriz. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın da bize katılmasını bekliyoruz” dedi.

Hukuki süreç başlatıldı

İşten çıkarılan işçiler, hukuki süreç başlatarak, kayyım yönetiminin keyfi uygulamalarına karşı mücadele edeceklerini açıkladı. Hakkını aramayan işçinin kalmaması gerektiğini belirten işçiler, dayanışma çağrısı yaparak birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti.

Kaynak: MA