Diyarbakır’da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran’ın davasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, ikinci duruşmada "taraf" olarak yer alacak. Komisyon üyelerinin davaya katılımı, insan hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik kamuoyu baskısını artırmayı hedefliyor.

Diyarbakır’da Kürtçe kurslarına gençlerden yoğun ilgi Diyarbakır’da Kürtçe kurslarına gençlerden yoğun ilgi

Komisyon üyeleri davaya müdahil olacak

Narin Güran cinayeti davasının 26 Aralık'ta görülecek ikinci duruşmasında, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, 24 üyesiyle “taraf” olarak bulunacak. AKP’den 12, CHP’den 4, MHP ve İYİ Parti’den 2, HÜDA-PAR ve Saadet Partisi’nden 1’er üyeden oluşan komisyonun başkanlığını AKP'li Derya Yanık üstleniyor. Komisyonun davaya katılımı, toplumda büyük yankı uyandıran cinayet vakasına yönelik adaletin sağlanması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Narin Güran’ın kayıp haberiyle başlayan süreç

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan küçük Narin’in cansız bedeni, 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde bulunmuştu. Yapılan soruşturmalar sonucunda gözaltına alınan 23 şüpheliden 12’si tutuklanmış; amca Salim Güran, anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran ve komşu Nevzat Bahtiyar ise ağırlaştırılmış müebbet talebiyle yargılanmak üzere sanık olarak belirlenmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame 23 Ekim'de kabul edildi.

Mahkemede tanıklar ve yeni kanıtlar

İlk duruşması üç gün süren davada, tanık ifadeleri alınmış ve dava sürecinde önemli bir delil olarak değerlendirilen jandarmaya ait mahalleyi gören kamera kayıtları incelenmişti. Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’in talebi doğrultusunda, davanın ikinci gününde 15 yaşındaki tanık Ramazan Atasoy’un, sanıklardan Salim Güran ile telefon görüşme kaydı dinlettirildi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verirken duruşmayı 26 Aralık’a erteledi.

Savcılıktan tutukluluk talebi

Savcılık, sanıkların topluma yönelik ciddi tehdit oluşturduğuna işaret ederek tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkemenin savcının talebine yönelik kararı, Diyarbakır Barosu’nun da desteğini aldı. Diyarbakır Barosu temsilcileri, “Yüksel Güran’ın fail olduğuna inanıyoruz” açıklamasıyla davanın detaylı takip edileceğini duyurdu.

Narin Güran davası, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun "taraf" olarak katılımıyla dikkatleri yeniden üzerine çekerken, kamuoyunun yakından izlediği dava için gözler 26 Aralık'taki duruşmaya çevrildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ