CHP Diyarbakır Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde süren bütçe görüşmeleri kapsamında Diyarbakır’a yapılan yatırımlar hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu, 2025 yılı bütçesinde Diyarbakır’a ayrılan payların yetersizliğine dikkat çekerek, kentin iktidar tarafından bilinçli olarak geri bırakıldığını söyledi.
Diyarbakır’a yatırım yok
Tanrıkulu, Diyarbakır’ın tarihi, nüfusu ve önemi göz önünde bulundurulduğunda, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetleri tarafından bu kente ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu ifade etti. “Diyarbakır, gelişmişliğine, kimliğine, kültürüne ve tarihine uygun bir biçimde bütçeden pay alamıyor. Özellikle iktidar tarafından geri bırakılmak isteniyor” diyen Tanrıkulu, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Hızlı tren ve ulaşım sorunları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırımlarının görüşüldüğü bütçe oturumunda, Diyarbakır’ın hızlı tren projelerinden dışlandığını belirten Tanrıkulu, “Hızlı tren Sivas’tan öteye gitmişken, Diyarbakır’a gelmiyor. Bu durum, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin dışlandığının bir göstergesidir” dedi. Diyarbakır’ın hızlı tren hattına dahil edilmesi gerektiğini, bu konuyu her fırsatta gündeme getireceğini söyledi.
Otoban bağlantıları ile ilgili gelişmeler
Diyarbakır’ın Urfa ile bağlantısının olmadığına dikkat çeken Tanrıkulu, 2025 bütçesinde otoban projelerine yer verilmemesini eleştirdi. “Urfa’ya kadar gelen otoban, Diyarbakır’a ulaşmıyor. Bu proje bir an önce hayata geçirilmelidir” diyerek, söz konusu bağlantıların 2027’ye ertelenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Şehir İçi Ulaşım ve Hafif Raylı Sistem
Tanrıkulu, Diyarbakır’da şehir içi ulaşımın yetersiz olduğunu ve buna yönelik yatırımların yapılmadığını söyledi. Ayrıca, 917 milyon lira bütçe ayrılmasına rağmen, kayyum yönetimi döneminde hafif raylı sistem için hiçbir adım atılmadığına dikkat çekti.
Silvan barajı ve tarım
Silvan Barajı’nın tamamlanmasının Diyarbakır’a büyük ekonomik katkılar sağlayacağını ifade eden Tanrıkulu, barajın tamamlanması için yeterli bütçenin ayrılmadığını söyledi. “Silvan Barajı tamamlandığında, bölgeye 2 milyar liralık bir gelir ve 305 bin kişilik istihdam sağlanacak” dedi.
DEDAŞ’ın engellemesi
Tanrıkulu, GAP projesinin sulama ayağının tamamlanmamasının DEDAŞ’ın etkisiyle olduğunu iddia etti. DEDAŞ’ın, sulama kanallarına ayrılan bütçeyi engellemeye çalıştığını belirtti.
TOKİ Oğlaklı Konutları ve içme suyu sorunu
TOKİ Oğlaklı konutlarında yaşanan içme suyu sorununa da değinen Tanrıkulu, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
Trafik sorunları için Bakan ile görüştü
Diyarbakır’daki trafik sorunları için Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile görüşen Tanrıkulu, çözüm önerilerini ilettiğini ancak bu konuda adım atılmadığını ifade etti.
Diyarbakır'ın takipçisi olacağım
Tanrıkulu, Diyarbakır’ın bütçeden yeterli pay alamadığını ve altyapı yatırımları konusunda geri planda bırakıldığını belirterek, bu sorunların takipçisi olacağını vurguladı.