Gündem

Türkiye’de gazeteciler neden hedefte, medyada artan baskı!

CHP’nin Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, Kasım ayında 87 gazeteci hakim karşısına çıktı.

Abone Ol

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kasım ayına dair Basın Özgürlüğü Raporunu kamuoyuna sundu. Raporda, Türkiye'deki basın özgürlüğüne yönelik ihlaller ve gazetecilere yönelik yargı süreçleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Rapora göre, Kasım ayında gazeteciler toplam 87 kez hakim karşısına çıktı. Öne çıkan davalardan biri, Birgün yazarı Gözde Bedeloğlu’nun, MHP Milletvekili Sermet Atay’ın şikayeti üzerine para cezasına çarptırılması oldu. Aynı dönemde Halktv.com.tr Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe, gazetepencere.com Yazı İşleri Müdürü Nilay Can ve Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 17 gazeteci gözaltına alındı.

Kayyım haberlerine engel ve gözaltılar

Raporda, belediyelere kayyım atanması süreçleri ve bunlarla ilgili haberlere yönelik engellemeler vurgulandı. Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in yerine kayyım atanmasına dair haberleri yapan Furkan Karabay tutuklanırken, Batman’daki kayyım protestolarını takip eden gazeteciler Pelşin Çetinkaya ve Veysi Akören gözaltına alındı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerini izleyen gazeteciler ise Beyoğlu ve Diyarbakır’da emniyet güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı.

RTÜK’ten ağır cezalar

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kasım ayında çeşitli televizyon kanallarına cezalar yağdırdı. Halk TV, Flash Haber, Tele 1, Sözcü TV ve NOW TV gibi kanallara, yayın politikaları ve program içerikleri gerekçe gösterilerek cezalar verildi. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştiriler ve kayyım atamalarına dair haberlerin, ceza gerekçeleri arasında yer aldığı belirtildi.

Erişim engelleri devam ediyor

Raporda, erişim engellerine ilişkin de veriler paylaşıldı. Anayasa Mahkemesi’nin 5651 sayılı kanunun 9. maddesini iptal etmesinin ardından kişilik hakları gerekçesiyle alınan erişim engellerinde azalma görülse de, milli güvenlik gerekçesiyle erişim engellemelerinin sürdüğü vurgulandı.

Basın özgürlüğüne yönelik endişeler

Kasım ayı raporu, gazetecilere yönelik baskılar, cezalar ve engellemelerin, Türkiye'deki basın özgürlüğü konusundaki sorunları bir kez daha gündeme getirdi. Çakırözer, gazetecilerin maruz kaldığı baskılara dikkat çekerek, "Basın özgürlüğü demokrasinin temel taşıdır ve bu ihlaller kabul edilemez," ifadelerini kullandı.